Ministarstvo zdravlja objavilo sumnjiv poziv

Javni poziv je objavljen 12. avgusta 2016. godine sa pravnim utemeljenjem na Uredbi, koja još nije objavljena u Službenom listu Crne Gore
55 pregleda 1 komentar(a)
ljekovi, tablete, Foto: Shutterstock
ljekovi, tablete, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 17.08.2016. 19:48h

Ministarstvo zdravlja kojim rukovodi Budimir Šegrt u jeku godišnjih odmora objavilo je krajem prošle sedmice Poziv za podnošenje zahtjeva za stavljanje ljekova ili dijetetskog proizvoda na Listu ljekova iako u Službenom listu još nije objavljena vladina Uredba koja čini sastavni dio tog konkursa i na kojoj se on zasniva.

Poziv za predaju zahtjeva oročen je do 25. avgusta u 17 časova, zbog čega je protekla dva dana veliko nezadovoljstvo u centralama velikog broja proizvođača ljekova i njihovih ovlašćenih predstavnika u Crnoj Gori koji ne kriju sumnje u razloge Šegrtovog objavljivanja poziva.

Sastavni dio poziva je Uredba o kriterijumima za stavljanje, odnosno, skidanje ljekova sa liste i predložena radna verzija liste ljekova. Pored ljekova sa važeće Osnovne liste, ona sadrži i ljekove za koje je do dana objavljivanja poziva izvršena formalna procjena podnijete dokumentacje i dato pozitivno mišljenje Radne grupe. Ta Uredba, donijeta 28. jula, nije još na snazi, niti u pravnom sistemu Crne Gore.

Od ministra Šegrta "Vijesti" nijesu dobile odgovore na pitanja zašto je Ministarstvo zdravlja požurilo sa pozivom tokom godišnjih odmora, i prije objave Uredbe u Službenom listu i da li se na taj način stvara pravna nesigurnost i otvara prostor za moguće zloupotrebe i koruptivne radnje.

Neki proizvođači sumnjaju da bi najviše koristi od ovoga mogao imati neko od privilegovanih proizvođača koji su možda imali insajderske informacije o datumu objave Poziva za podnošenje zahtjeva za stavljanje ljekova na listu, i na vrijeme obezbijedili neophodnu i veoma obimnu dokumentaciju za svoje ljekove, i tako stekli prednost u odnosu na one koji nisu imali te informacije.

Javni poziv Ministarstva zdravlja je objavljen 12. avgusta 2016. godine s pravnim utemeljenjem na Uredbi o kriterijumima za stavljanje, odnosno, skidanje lijekova sa liste, a koja još nije objavljena u Službenom listu.

Ustav CG u čl. 146 st. 1 propisuje da se "zakon i drugi pravni propis" - objavljuje "prije" nego stupi na pravnu snagu.

Pravni stručnjaci rekli su "Vijestima" da u pravu nije moguće da se konkretan pojedinačan pravni akt poput ovog javnog poziva, zasniva na pravnom propisu koji ne postoji, odnosno, kojeg nema u pravnom poretku. Zato su sva pravna dejstva takvog javnog poziva apsolutno ništava.

Stavljanjem lijeka na pozitivnu listu se, u narednih nekoliko godina ili dugoročno omogućava da se neki preparat propisuje pacijentima o trošku Fonda za zdravstveno osiguranje. Stavljanjem na listu ljekova se omogućava prometovanje pojedinih preparata u vrijednosti od 10.000 do 1.500.000 eura godišnje duži niz godina, a sve o trošku Fonda, odnosno, poreskih obveznika.

Godišnje se za ljekove u Crnoj Gori (bez medicinskih sredstava) potroši više od 30 miliona eura.

Vujošević nema informaciju da je Uredba stigla na objavu

Direktor Službenog lista RCG Momčilo Vujošević kazao je juče „Vijestima“ da nema informaciju da je Vladina Uredba o kriterijumima za stavljanje, odnosno, skidanje lijekova sa Liste, još dostavljena za objavu toj instituciji.

“Objavićemo je najkasnije četiri dana od kada je dobijemo”, naveo je Vujošević .

Pojasnio je da u Službenom listu RCG imaju dosta posla, jer im pristiže značajan broj zakona koje je Skupština usvojila krajem jula ove godine. Pravni stručnjaci tvrde da pravni akt ne važi dok se ne objavi u Službenom listu.

Bonus video: