Ministarstvo zdravlja će utvrditi količine medicinskog otpada do 2018

Izuzetak su Opšta bolnica Berane i Klinički centar Crne Gore u Podgorici, gdje se otpad odvozi kolicima u Centar za obradu medicinskog otpada Ekomedika DOO
0 komentar(a)
Medicinski otpad_1, Foto: V.BELOJEVIĆ
Medicinski otpad_1, Foto: V.BELOJEVIĆ
Ažurirano: 17.08.2016. 12:00h

Ministarstvo zdravlja planira da do kraja 2018. godine utvrdi količine medicinskog otpada kod svih privatnih zdravstvenih ustanova, na osnovu Zakona o upravljanju otpadom.

Podaci o količini i vrsti otpada prikupljeni su na osnovu dostavljenih planova upravljanja otpadom pojedinih zdravstvenih ustanova.

Planovi upravljanja otpadom domova zdravlja odnose se i na sve njihove organizacione jedinice van sjedišta ustanove, a Apotekarske ustanove Montefarm na sve apotekarske ustanove na teritoriji Crne Gore.

Shodno Zakonu o upravljanju otpadom, proizvođač otpada koji na godišnjem nivou proizvodi više od 200 kilograma opasnog otpada ili više od 20 tona neopasnog otpada, dužan je da sačini plan upravljanja otpadom.

Prema Zakonu, medicinski otpad je onaj koji nastaje pružanjem zdravstvenih usluga i vršenjem naučnih istraživanja i eksperimenata u oblasti medicine.

Dijeli se na opasan medicinski otpad i otpad, koji je nastao u zdravstvenim ustanovama, a po svojim karakteristikama sličan komunalnom otpadu.

U zdravstvenim ustanovama u Crnoj Gori vrši se razvrstavanje otpada na mjestu nastanka i otpad se transportuje do privremenog skladišta, koji se nalazi u okviru ustanove.

Izuzetak su Opšta bolnica Berane i Klinički centar Crne Gore u Podgorici, gdje se otpad odvozi kolicima u Centar za obradu medicinskog otpada Ekomedika DOO.

"Obučenost osoblja za razvrstavanje otpada, koji se nalazi u krugu ovih zdravstvenih ustanova, iako je više puta sprovedena obuka i dostavljena pisana uputstva, nije na zadovoljavajućem nivou", smatraju u Ministarstvu zdravlja.

Zbog toga je, kako se navodi, potrebna dodatna obuka i postavljanje pisanih procedura na svakom mjestu nastanka opasnog otpada.

"Potrebno je poboljšati opremljenost zdravstvenih ustanova odgovarajućom opremom za rukovanje otpadom, kao i opremom za zaštitu na radu osoba koje su u kontaktu sa medicinskim otpadom", kaže se u informaciji Ministarstva zdravlja o planu upravljanja mediciniskim otpadom od 2016. do 2020. godine.

Ističe se da su nedovoljni materijalni i ljudski resursi, nedostatak saznanja o zdravstvenim rizicima i nedovoljna kontrola, najčešči problemi vezani za upravljanje medicinskim otpadom.

"Da bi se u narednom periodu, smanjila količina otpada, potrebno je da zdravstvene ustanove, poboljšaju sistem selektivnog sakupljanja opasnog otpada i vrše selektivno sakupljanje komunalnog otpada", navode iz Ministarstva.

Bonus video: