Položen kamen temeljac za prvi han u Crnoj Gori

Reis ef. Fejzić je podsjetio da je han mjesto gdje se svraća, odmara, prespava i moli i da je do prije dvadeset ili trideset godina svaka kuća imala han, za gosta i putnika namjernika
244 pregleda 15 komentar(a)
Ažurirano: 14.08.2016. 15:37h

U blizini gradskog mezarja (groblja) na Loznicama kod Bijelog Polja danas je položen kamen temeljac za han, prvi te vrste u Crnoj Gori.

Polaganju kamen temeljca pored velikog broja vjernika muslimanske vjeroipovijesti, kao i komšija pravoslavaca su prisustvovali reis Islamske zajednice Crne Gore Rifat ef. Fejzić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Bijelo Polje Enis ef. Burdžović, i drugi predstavnici vjerskog, društvenog i političkog života.

Reis ef. Fejzić je podsjetio da je han mjesto gdje se svraća, odmara, prespava i moli i da je do prije dvadeset ili trideset godina svaka kuća imala han, za gosta i putnika namjernika.

"A do prije 30 godina svaka kuća je imala obavezno i musafirsku sobu, sa musafira (gosta), prolaznika, putnika namjernika. Nešto prije toga naše kuće su imale manje odžake, poput dimnjaka, a njihova simbolika je bila da tu ima mjesta za ljude koji nemaju gdje da prespavaju“, kazao je ef. Fejzić

On je istakao da je danas položen kamen temeljac ne samo hana nego i suživota i građanskog Bijelog Polja.

Fejzić je kazao da se nada da će ovaj objekat biti prag a ne rampa za izgradnju i drugih vjerskih objekata, prije svega gradske džamije čiji se početak izgradnje nepravedno odugovlači.

Ispred komšija prisutne je pozdravio advokat Ranko Popović a o kulturološkom značaju hana i njegovoj istoriji govorio je direktor Centra za kulturu Abaz Dizdarević.

Jedinstven po namjeni i sadržini

Objekat han će imati višenamjensku funkciju - restoran, mesdžid i prenoćište. Objekat se sastoji od tri nivoa ukupne površine 580 kvadrata. Rok za izgradnju objekta je dvije godine.

"Ovaj objekat je jedinstven po svojoj sadržini i namjeni na ovim prostorima, i dosta će značiti za građane Bijelog Polja", kazao je Adis Kučević predsjednik MIZBP.

Vrijednost projekta je oko 300.000 eura. Kako se objekat gradi prilozima vjernika Medžlis Islamske zajednice je pozvao sve vjernike i ljude dobre volje da pomognu izgradnju hana.

Svi koji žele da dio sebe ugrade u izgradnju hana mogu to učiniti i uplatom na broj žiro - računa: Crnogorsku komercijalna banka: 510 – 90842 - 84 - Džemat Loznice.

Ne može vjera nekog da rukovodi da ubija nedužne ljude

Ef. Fejzić je istakao da pojedini mediji nepravedno imputiraju Muslimanima i islamu ono što nema veze sa njima.

"Radikalizmu nema mjesta u islamu, naročito za one koji imaju muslimansko ime i prezime a odrađuju poslove za nekog drugog a ne za islam, ne za Muslimane i islamsku zajednicu. Neki su svjesni plaćenici a neki nesvjesni. Ne može neko da bude musliman i da ga rukovodi vjera islam da ubija nedužne ljude, a Alah kaže: "Ko ubije jednog nedužnog čovjeka, on je ubio cijeli svijet, a ko spasi jednoga čovjeka kao da je spasio cijeli svijet". Mnogi mediji umjesto da pomognu rasvjetljavanju ovog problema oni ga rasplamsavaju.

Galerija

Bonus video: