Porodica sa Cetinja osvojila "vrh smrti"

Vuk Popović (16) se usponom na Materhorn upisao na listu najmlađih alpinista koji su se popeli rutom Lion
254 pregleda 33 komentar(a)
porodica Popović Materhorn, Foto: Privatna arhiva
porodica Popović Materhorn, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 13.08.2016. 16:36h

Rajko Popović i njegovi sinovi Vuk (16) i Dejan (18) iz Alpinističkog kluba "Slobodni penjači Cetinje" popeli su nedavno Materhorn, rutom Lion, čime se Vuk upisao na listu najmlađih alpinista u svijetu koji su to uspjeli.

Materhorn se smatra jednim od najzahtjevnijih vrhova u alpskom masivu. Uspon je moguć sa švajcarske i italijanske strane. Popovići su do tog "vrha smrti", na kojem je tokom dosadašnjih uspona stradalo više od 500 alpinista, stigli sa italijanske strane, Lion grebenom. Materhorn je visok 4.478 metara i sinonim je alpinizma u svijetu. Ruta Lion je 1.000 metara alpinističkog penjanja.

Kada su kretali na put, Popovićima vrijeme nije baš išlo naruku. Prognoze su bile dobre, ali vrijeme se pogoršavalo. Po dolasku u gradić Cerviniu, kako italijani drugačije zovu Materhorn, dočekali su ih jak vjetar i temperatura vazduha od 5 stepeni Celzijusa.

"Noć je, ne vidimo Materhorn, a znamo da se izdiže iznad samog gradića", navode Popovići o prvim utiscima.

Kada su se konačno upustili u avanturu i krenuli u osvajanje vrha, bili su razočarani, jer je Materhorn, od 3.200 mnv, bio prekriven novim snijegom koji je padao prethodnog dana.

"Bio sam zabrinut, jer postoji podatak da u julu i avgustu vrh popne samo 25 odsto alpinista rutom Lion. Ta ruta važi za mnogo težu od one iz Švajcarske strane", kaže Rajko Popović.

Otac je posebno bio iznenađen kako njegov mlađi sin, Vuk, podnosi uspon.

"Ja sam brinuo kao nikad, a oni su zapravo bili ti koji su zbijali šale i podizali dobru energiju tokom uspona", kazao je Rajko.

Zabrinutost ga nije napuštala ni tokom silaska.

"Većina alpinista strada u povratku, zbog iscrpljenosti i manjka koncentracije. A u tim trenucima nema mjesta za greške".

Iako su tek tri godine u alpinizmu, Popović je ponosan na uspjeh koji su postigli njegovi sinovi i, kada su konačno stigli do cilja, on je i zaplakao.

"To rijetko radim... Nisam zaplakao zbog mene, već zbog mojih odvažnih sinova koji su za svoje godine dostigli veoma veliku psihofizičku snagu, što je i cilj bavljenja ovim hobijem".

Za uspon na Materhorn Popovići su se pripremali tri mjeseca na Durmitoru, Štirovniku, Prokletijama.

"Ova ekspedicija je naš tajni plan još od Mon Blana prošle godine", kažu Popovići, posebno zahvalni supruzi i majci Tamari, koja je, iako zabrinuta za njih trojicu, izdržala sve...

Bonus video: