Đurović: Mijatović ima različit odnos prema predlozima vlasti i opozicije

"Mijatović nije zasmetalo što u Zakonu o elektronskim medijima iz 2011. godine u članu 59 postoji obaveza za elektronske medije da emituju najmanje 10 odsto vijesti i informacija iz zone pokrivanja. Očigledno da postojeće kvote i procenti u zakonu donijetom još 2011. godine nisu bili problem do sada"
2 komentar(a)
Ažurirano: 13.08.2016. 14:23h

Član savjeta RTCG Goran Đurović saopštio je da predstavnica za slobodu medija OEBS-a Dunja Mijatović treba jasno da ukaže kojim se amandmanima koje su predložili predstavnici opozicije, a čiji su autori članovi nevladinih organizcija, krše međunarodni standardi a pogotovo pravila Evropske unije.

Mijatović je povodom izmjena medijskih zakona uputila pismo premijeru Milu Đukanoviću u kojem se , između ostalog, navodi da nametanje bilo kakvih generalnih programskih kvota za proizvodnju sopstvenog programa predstavlja bezrazložno ograničenje slobode medija i njihove uređivačke politike.

"Predloženi amandmani na Zakon o elektronskim medijima i Zakon o javnim radio-difuznim servisima nisu u suprotnosti sa Direktivom EU o audiovizuelnim medijskim servisima. Upravo pravila Evropske unije predviđaju generalne kvote koje osporava Mijatović. Zakon o elektronskim medijima od 2011. godine upravo sadrži u članu 61 pravilo Evropske unije i obavezu da elektronski mediji u Crnoj Gori obezbijede da evropska audiovizuelna djela čine najmanje 51 odsto ukupnog godišnjeg vremena emitovanja", naveo je Đurović.

Dodaje da su u okviru ovog procenta uključeni i programski sadržaji u sopstvenoj produkciji emitera.

"Mijatović nije osporila procenat sopstvene produkcije koji je uvela Agencija za elektronske medije (AEM) još 2012. godine u svom Pravilniku o uslovima za određivanje programskih sadržaja koji se smatraju sopstvenom produkcijom. Ovaj Pravilnik predviđa da emiter mora imati najmanje 10 odsto sopstvenog programa u odnosu na ukupni emitovani sadržaj. Mijatović nije zasmetalo što u Zakonu o elektronskim medijima iz 2011. godine u članu 59 postoji obaveza za elektronske medije da emituju najmanje 10 odsto vijesti i informacija iz zone pokrivanja. Očigledno da postojeće kvote i procenti u zakonu donijetom još 2011. godine nisu bili problem do sada. Očigledno nije problem ni što se odredbe Zakona ne poštuju od strane pojedinih medija i AEM. Problem valjda nastaje kada se predloži povećanje sopstvene produkcije za emitere sa sadašnjih 10 odsto na 20 odsto jer se time želi ostvariti javni interes".

Đurović dodaje da je nejasno zašto Mijatović "smatra da se ugrožava nezavisnost RTCG i njegova efikasnost ukoliko se po sili zakona raspusti Savjet RTCG i prestane mandat generalnom direktoru u slučaju da RTCG posluje sa finansijskim gubitkom ili da po povjerenju građana javni servis bude na trećem mjestu".

"Ovi predlozi imali su za cilj da se poveća odgovorost Savjeta RTCG i generalnog direktora kao ključnih rukovodećih organa za trošenje novca građana Crne Gore i za proizvodnju informativnih sadržaja kojima građani vjeruju. Kome je potreban javni servis koji proizvodi program kojem ne vjeruju građani, a koji uz to proizvodi i gubitke? Predlozi medijskih zakona su ušli u skupštinsku proceduru 5. jula a o njima se glasalo 29 jula. Ozbiljnog dijaloga nije bilo jer nije očigledno bilo volje da se unapređuje medijska scena. Mijatović je u svom obraćanju premijeru i javnosti zanemarila negativnu ocjenu koju je na Zakon o javnim servisima, koji je predložila Vlada a usvojila skupštinska većina, dala upravo ekspertkinja OEBS-a. Time se izgubila objektivnost u njenom pristupu prema predlozima vlasti i opozicije. Uzgred, negativnu ocjenu teksta zakona kojeg je predložila Vlada dala je i Evropska radiodifuzna unija (EBU). Ne sumnjajući u nemjere Mijatović, njeno obraćanje će biti upotrijebljeno kao alibi od strane vlasti i opozicije ali neće biti uvažena njena sugestija za vođenje ozbiljnog dijaloga o ovoj temi", zaključio je Đurović.

Ovaj članak je napravljen u okviru partnerstva sa Monitoringom Balkana i Kavkaza (Osservatorio Balcani e Caucaso) za potrebe Evropskog centra za slobodu štampe i medija (ECPMF), a koji sufinansira Evropska komisija.

Sadržaj ovog članka je isključivo odgovornost “Vijesti”, i ni na koji način se ne može interpretirati kao stav Evropske unije.

Bonus video: