Kragujevčanima zabrana raftinga jer nisu imali odobrenje

“Tara je ostala ove godine bez jedne veoma brojne posjetilačke grupe, ali tako će biti i narednih godina, jer usljed neprilika koje su pretrpljeli poručili su da više nikada neće doći“, ističe Tomčić.
114 pregleda 0 komentar(a)
Rafting, Foto: Obrad Pješivac
Rafting, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 12.08.2016. 13:53h

Turistička inspekcija Crne Gore prije dva dana nije dozvolila većoj grupi turista iz Srbije splavarenje Tarom, jer vlasnik Rafting kluba „Tara“ Momir Tomčić iz Beograda nije imao odobrenje Opštine Žabljak za splavarenje.

Tomčić, koji je rođeni Pljevljak kaže da ga do sada niko nije upozorio da ne može da se bavi splavarenjem, iako se tim poslom bavi dvadesetak godina. Tvrdi da je poštovao sve propise, te da je ovaj posao savjesno i odgovorno radio, preplovivši Tarom četrdeset hiljada kilometara.

“Inspektor se pojavio pola sata prije nego što je naša grupa trebalo da pođe na splavarenje. Prethodno su otišle sve grupe, u kojim su bili turisti iz mnogih stranih država. Inspektor je nas zaustavio jer nijesmo imali odobrenje žabljačke Opštine. Smatram da zbog tog odobrenja turistički inspektor nije smio da vrati brojnu grupu, koja je došla iz Kragujevca. Ako je bio propust sve se moglo prvi put riješiti sa opomenom, a ne da se turisti vraćaju nazad”, kazao je Tomčić.

Tog dana svi turisti iz drugih država su se spustili Tarom, a jedino je zaustavljena grupa od 34 radnika, iz kragujevačkog preduzeća „Gruža“, koja se spremala da na Tari ostane tri dana i koja redovno svake godine dolazi na splavarenje.

“Tara je ostala ove godine bez jedne veoma brojne posjetilačke grupe, ali tako će biti i narednih godina, jer usljed neprilika koje su pretrpljeli poručili su da više nikada neće doći“, ističe Tomčić.

Tomčić ističe da je godinama radio na promociji splavarenja i turističkih potencijala Crne Gore.

On tvrdi da je zbog otkazivanja raftinga izgubljeno 6. 454 eura, a samo Nacionalni park „Durmitor“ je za takse na gubitku dvije hiljade i 17 eura.

“Pozivao sam telefonom Direktora nacionalnog parka „Durmitor“ da mi pomogne kako bi se nesporazum razriješio i kako niko ne bi bio na gubitku, ali se on na moje pozive nije javljao. Tražio sam i kontakt sa nadležnim u turističkoj inspekciji ali mi turistički inspektor nije želio da da kontakt. Sve sam učinio da turiste ne vraćamo nazad ali je sve bilo uzaludno”, kazao je Tomčić, koji je tog dana trebao 260. put da se pusti niz Taru.

Bonus video: