"Ozon" na Krupcu proslavio 10 godina

Za deset godina „Ozon“ je od lokalne organizacije prerastao u pokret na državnom nivou koji broji preko 1.800 članova u svim opštinama u Crnoj Gori
75 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 12.08.2016. 13:33h

Uz „ekološki pasulj i roštilj“, promociju prvog regionalnog parka u Crnoj Gori „Piva“ i pilot projekta „Smanji svoj karbonski otisak“, Ekološki pokret „Ozon“ je na jezeru Krupac, zajedno sa organizatorima i kamperima Lake festa, obilježio deset godina rada.

„Mnogo se pričalo o ekološkoj Crnoj Gori, ali nažalost na terenu je situacija takva da vidimo da se nije mnogo pomaklo od te polazne tačke, već da se otišlo korak unazad“, kazao je direktor „Ozona“ Aleksandar Perović.

Za deset godina „Ozon“ je od lokalne organizacije prerastao u pokret na državnom nivou koji broji preko 1.800 članova u svim opštinama u Crnoj Gori.

„Toliki broj članova je i najbolja nagrada za uloženi trud. Svakodnevno dobijamo prijave i građani nas prepoznaju kao svog partnera“, kazao je Perović.

Podsjetio je da su mapirali preko 350 divljih deponija u Crnoj Gori, uradili mnogo preporuka, pomagali turističkim organizacijama, lokalnim upravama, mjerili otpad u četiri opštini, prikupili brojne podatke na terenu koji su poslužili institucijama sistema da donesu prave odluke.

„Za deset godina smo obišli svaku opštinu u Crnoj Gori. Možda ne postoji ni jedna druga NVO u Crnoj Gori ili regionu koja može da kaže da je uspjela da utiče na rješavanju problema u svakom mjestu u svojoj državi“, ne bez ponosa istakao je Perović.

Prema njegovim riječima dobro je ipak to što sve političke partije u predizbornim kampanjama imaju ekološki program i što su instuticije sistema shvatile značaj ekologije.

„U zadnje tri godine naš rad je bio fokusiran na podizanje svijesti javnosti i kreiranje ambijenta za uspostavljanje pravilnog sistema upravljanja otpadom i uspjeli smo da Krupac i Lake fest brendiramo u tom ekološkom karakteru“, kazao je direktor „Ozona“.

Aleksandra Kiković, menadžerka projekta razvoja niskokarbonskog turizma u Crnoj Gori u UNDP-ju, kazala je da je Lake fest pravo mjesto za promociju projekta „Smanji svoj karbonski otisak“, koji ta organizacija realizuje zajedno sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma.

„Ovaj projekat podrazumjeva da svojim svakodnevnim djelovanjem možemo dati doprinos očuvanju životne sredine i smanjenju emisije štetnih gasova. Lake fest je pravo mjesto za to, a 'Ozon', kao naš partner nam je omogućio da promovišemo projekat, ali i da se prikupe dodatna sredstva“, kazala je Kiković.

Posjetioci festivala moći će da doniraju sredstva koja će biti usmjerena na projekte koji imaju za cilj promociju turizma na održiv, zelen način, poput izgradnje biciklističkih staza i postavljanja tzv. 'pametnog' mobilijara.

„Ovo je potpuna inovacija na teritoriji Crne Gore i Lake fest je jedan festival koji na konkretan i sadržajan način promoviše ovu inicijativu, a nadamo se da će iduće godine svi posjetioci festivala dati doprinos tako što će jedan dio cijene karte biti usmjeren u budući fond za podršku inicijativama ove vrste“, kazala je Kiković.

Slobodan Delić, direktor regionalnog parka „Piva“ kazao je da su poziv „Ozona“ iskoristili da na Lake festu promovišu pomenuti park, ali i zaštitu životne sredine.

„Ovdje smo da promovišemo da se u neposrednoj blizini opštine Nikšić nalazi jedno zaštićeno područje koje obiluje sa velikim brojem prirodnih i kulturnih vrijednosti i koje vrijedi posjetiti i doživjeti taj turistički doživljaj prirode“, kazao je Delić.

I dok su oni promovisali park i pomenuti projekat Igor Delić sa svojim „pomoćnicima“ spremao je „ekološki“ pasulj.

„Uzeli smo ekološko povrće iz bašte i ekološko meso sa tavana. Nadamo se da će svi koji probaju pasulj posvjedočiti o njegovom kvalitetu. Svi su iz kampa pozvani i svi koji dođu moći će da pojedu zdrav pasulj, a količina ima dovoljno ne može da fali. Recept za dobar pasulj je šaptanje a te finese ne mogu da otkrijem. To nije uradio ni jedan kuvar pa neću ni ja“, sa osmijehom je kazao Delić dok su svi sa nestrpljenjem čekali da probaju ekološki pasulj.

Galerija

Bonus video: