Pavićević: Volonterizam na niskom nivou, ponašaju se kao da smo fizikalci

On je podsjetio da Zakon o volontiranju propisuje da volonteri dnevno mogu da rade četiri sata uz obezbjeđenu hranu i piće, kao i da to, kako je kazao, ni u jednoj aktivnosti u poslednjih nekoliko mjeseci nije ispoštovano
73 pregleda 3 komentar(a)
Mirko Pavićević, Foto: Svetlana Mandić
Mirko Pavićević, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 12.08.2016. 10:09h

Želeći da skrenu pažnju na loš odnos prema volonterima članovi Udruženja Volonteri Crne Gore, na gradskom Trgu u Nikšiću organizovali su performans pod nazivom „Ovdje kao da ne smijem biti ono što želim“.

„Na ovaj način želimo da pokažemo da je volonterizam u Crnoj Gori na jako niskom nivou. Organizatori volontiranja se ponašaju prema nama tako da se osjećamo kao da smo samo tu da budemo klasični fizikalci“, kazao je Mirko Pavićević, izvršni direktor Volontera Crne Gore.

On je podsjetio da Zakon o volontiranju propisuje da volonteri dnevno mogu da rade četiri sata uz obezbjeđenu hranu i piće, kao i da to, kako je kazao, ni u jednoj aktivnosti u poslednjih nekoliko mjeseci nije ispoštovano.

Povod za perforans bio je Balkan dance festival u Ulcinju i, kako tvrdi Pavićević, nekorektan odnos organizatora pomenutog festivala prema volontetima.

„Imali smo savršenu saradnju sa organizatorima festivala, međutim drugu noć kada je festival naglo otkazan naši volonteri su bili prepušteni sami sebi. Uz pomoć Trajanke Ristić uspjeli su da od Ulcinja dođu do Bara, a zahvaljujući Željezničkom prevozu Crne Gore iz Bara do Nikšića“, kazao je Pavićević koji je, zajedno sa članicama te organizacije, na majici imao zalijepljen papir sa fotografijom Trajanke Ristić i njenu životnu priču.

Podsjetio je da su Volonteri osnovani prije tri godine, da su do sada organizovali veliki broj akcija, a da su za ovo vrijeme obezbijedili donacija u vidu osnovnih sredstava za život u iznosu od preko 19 hiljada eura. Pozvao je lokalnu upravu i državu da zakonski regulišu volonterski rad jer će doći u situciju da prestanu da postoje iako je njihova pomoć, kako je istakao, neophodna mnogim ljudima.

Volonteri Crne Gore, kako je saopštio Pavićević, biće i kandidati za najveće opštinsko priznanje, nagradu Oslobođenja Nikšića a do sada je tu inicijativu potpisalo preko 250 sugrađana.

„Trenutno realizujemo projekat 'I ja sam vaš drug' gdje smo na kreativan način u osnovnim školama u Nikšiću, uključujući i seoske škole, uspjeli da učenicima približimo to da osobe koje imaju smetnje u razvoju mogu i moraju da budu dio društva. Projekat realizujemo u saradnji sa Dnevnim centrom za djecu sa smetnjama u razvoju i direktoricom Radojkom Koprivicom koja nam je bila od velike pomoći“, kazao je direktor Udruženja koje broji oko 30 registrovanih volontera.

On je pozvao sve mlade ljude da im se priruže i da pomognu da Bedem fest, koji se održava od 25 do 27.avgusta, bude organizovan na najbolji način.

Bonus video: