Nikšić: Od groma stradala 21 ovca

„Umjesto da sam to 21 grlo prodao pa petoro djece koja idu u školu opremio za jesen, uskraćen sam za godišnju zaradu. Moja osmočlana porodica živi od poljoprivrede i to nam je osnovni izvor finansiranja“, kazao je Knežević
103 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 12.08.2016. 09:36h

Dušku Kneževiću, poljoprivrednom proizvođaču iz Nikšića, na krnovskom katunu Trošanov do, tridesetak kilometara od Nikšića, juče je od udara groma stradala 21 ovca.

„Umjesto da sam to 21 grlo prodao pa petoro djece koja idu u školu opremio za jesen, uskraćen sam za godišnju zaradu. Moja osmočlana porodica živi od poljoprivrede i to nam je osnovni izvor finansiranja“, kazao je Knežević čije stado je brojalo 120 ovaca, isto toliko jagnjadi i 15 govedi.

Prema njegovim riječima kada se to dogodilo samo su djeca bila na katunu, a jedno od njih je bilo na dvadesetak metara udaljeno od mjesta na kome su stradale ovce.

„Prilikom povratka na katun, nedaleko od kolibe, susrela nas je kćerka koja nam je rekla da nam je grom pobio 20- 30 ovaca. Kada je rekla das u sva djeca zdravo pao mi je kamen sa srca jer se rukovodim onom narodnom ‘Šteta bila, a rđa ne bila’”, kazao je Knežević.

O pomenutom slučaju Knežević je obavijestio policiju, Vaterinarsku ambulantu, kao i Službu za selekciju stoke.

“U Službi za selekciju stoke rekli su mi da nadoknade za one koji nijesu osigurali gazdinstvo nema. O slučaju sam obavijestio i Komunalno preduzeće i Komunalnu policiju ali oni su rekli da nijesu nenadležni kada je u pitanju uklanjanje leševa, tako da će stradale ovce ostati tu gdje jesu, pa neka se neprijatan miris i zaraza šire”, kategoričan je Knežević koji je katun u Trošanovom dolu kupio proljetos.

Prema njegovim riječima na katunu nema struje, iako je prethodni gazda pribavio svu potrebnu dokumentaciju, a razlog je što Elektrodistribucija ne može da montira drvene stubove već samo betonske kojih nema iako, kako tvrdi Knežević, pokraj puta preko Krnovske visoravni stoji mnogo odbačenih betonskih stubova.

“Država je uvela da moramo plaćati 130 eura zdrastvenog osiruranja, što je koliko jedna ovca. Uz to su uveli poraz na zemljište, iako te uslove ranije nijesmo imali. Platićemo sve to ako treba, samo da nam kaže šta država garantuje seljaku. Ono što je prvo i osnovno, a to je otkup, niko nam ne garantuje”, kazao Knežević i pozvao nadležne u Ministrastvu poljoprivrede da ga obiđu.

Galerija

Bonus video: