Vujović: Bolnice zapošljavaju na svoju ruku

Vujović smatra i da Ministarstvo zdravlja, kao kreator politike u zdravstvenom sistemu, ne vodi dovoljno računa o potrebama pacijenata i radnika
76 pregleda 0 komentar(a)
Tamara Vujović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Tamara Vujović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 12.08.2016. 05:39h

Zdravstvene ustanove oglasile su od početka godine 400 radnih mjesta, od kojih za 35 odsto u trenutku oglašavanja nije postojala saglasnost Ministarstva zdravlja, čime je prekršen zakon.

To je kazala pomoćnica ministra zdravlja iz redova opozicije Tamara Vujović, koju je Demos predložio na tu funkciju po Sporazumu o slobodnim i fer izborima.

Vujovićeva je “Vijestima” kazala da pojedine zdravstvene ustanove, kao što je Opšta bolnica u Bijelom Polju, prilikom oglašavanja ne pišu Ministarstvu za saglasnost.

Ona je naglasila da je “u jednoj zdravstvenoj ustanovi zatekla praksu da se na Zavodu za zapošljavanje oglašavaju samo upražnjena mjesta, a zamjene i slično ne, iako su u obavezi”.

“Jasno je da je pitanje traženja prethodne saglasnosti od Ministarstva zdravlja, a preko Fonda za zdravstveno osiguranje i Ministarstva finansija, koje se zasniva na zaključku Vlade, potrebno urediti i tumačiti u svim zdravstvenim ustanovama, da bi izbjegli svaku mogućnost pogrešne primjene prava i zloupotrebe”, kazala je ona.

Vujovićeva je navela i da su na čelu skoro svih zdravstvenih ustanova visoko pozicionirani kadrovi, podobni vladajućoj strukturi.

Kazala je da je “zanimljivo i to što su se na konkurs za direktore ustanova ove godine javili uglavnom kadrovi DPS-a, tako da ispada da su to bili njihovi interni konkursi”.

“Iz svega navedenog se može zaključiti da sistem zapošljavanja u zdravstvu u stvari jeste rad na infrastrukturi DPS-a”, naglasila je Vujovićeva.

Ona smatra i da Ministarstvo zdravlja, kao kreator politike u zdravstvenom sistemu, ne vodi dovoljno računa o potrebama pacijenata i radnika.

“Ministarstvo formalno ispunjava obaveze iz zacrtanog plana. Ono što, međutim, jeste zabrinjavajuće je to što te politike iako ispunjavaju formu, ne dosežu u punoj mjeri do onih zbog kojih su kreirane. Dokaz tome je nezadovoljan pacijent i nezadovoljan zdravstveni radnik, na šta nam ukazuju podaci EHCI prema kojima je zadovoljstvo korisnika zdravstvenih usluga na veoma niskom nivou”, kazala je Vujovićeva.

Prema njenim riječima, problemi u zdravstvu su sistemski i nagomilani, a nedostaje informatička podrška, pa se ne mogu dobiti poredivi podaci o mnogim parametrima zdravstvenog statusa stanovništva.

“Prvi problem je finansiranje koje se zasniva na modelu socijalnog zdravstvenog osiguranja, koje se sve teže naplaćuje jer svi znamo da veliki broj poslodavaca ne uplaćuje doprinose”, rekla je ona.

Vujovićeva je odgovorila da smatra opravdanim zahtjeve ljekara za povećanjem koeficijenata za zarade.

“Svi imamo za cilj zdravije društvo, čiji su stubovi zdravstvo, obrazovanje i BDP. Ako poredimo, norma u zapadnim zemljama je 300 ljekara na 100.000 stanovnika. Kod nas je broj izvršilaca značajno manji i zašto ih ne bi prepoznali kroz Zakon o zaradama u javnom sektoru”, zaključila je Vujovićeva.

Država nagrađuje činovnike, što to ne radi sa ljekarima?

Stalni odliv kvalitetnog kadra upućuje na problem neadekvatnih plata i tretmana zdravstvenih radnika, ocijenila je Vujovićeva. Ona je kazala da je problem odliva kadrova najviše izražen u Kliničkom centru, ali i na sjeveru države.

“Čuli smo da država nagrađuje svoje službenike dajući im stambene kredite po najpovoljnijim uslovima, jer su “posvetili svoj zivot izgradnji države”. Zar to isto ne bi moglo da se ponudi i zdravstvenim radnicima, koji su posvetili život i karijere ,,izgradnji i snaženju” države. Možda bi manje odlazili”, zaključila je Vujovićeva.

Bonus video: