Mještani poručili nadležnima: Popravka i asfalt ili radikalizacija

Traže da se asfaltira put od Hana Garančića do Opasanice i proširi, kao i krak prema Kurlaju
104 pregleda 1 komentar(a)
Lijeva Rijeka, Foto: TV Vijesti
Lijeva Rijeka, Foto: TV Vijesti
Ažurirano: 11.08.2016. 18:42h

Mještani Bratonožića i Kuča, njih osamdesetak, juče su od devet do 11 časova, kako su i najavili, blokirali put Podgorica-Kolašin u mjestu Han Garančića, tražeći od nadležnih da napokon nešto učine na poboljšanju infrastrukture.

Nezadovoljni, što se na protestu nije pojavio niko od nadležnih iz Glavnog grada, ni predstavnik Mjesne zajednice, najavili su da će blokadu, ukoliko ne bude pomaka, od naredne sedmice produžiti na veći vremenski period.

Mještani traže da im se asfaltira put od Hana Garančića do Opasanice i proširi, kao i da se asfaltira i krak prema Kurlaju i da to selo dobije struju.

“Zbog toga ćemo svaki dan ove sedmice po dva sata blokirati put, a koncesionari i dalje ne mogu da izvlače građu iz ovoga kraja”, kazao je predstavnik mještana Opasanice Darko Gogić.

On je rekao da koncesionarima brane da izvoze građu već dvadeset dana, a da su i oni bili pozvani na protest, ali nijesu se odazvali.

“Odavde se izvlači ogromna količina građe, a u naš kraj se ništa ne ulaže. Tako više ne može, blokirali smo na lageru dvije hiljade kubika građe”, kaže Gogić.

On je istakao da su putevi od teških kamiona oštećeni i u lošem stanju i da moraju u ovom mjesecu da izazovu reakciju nadležnih.

“Asfalt moramo obezbijediti, jer kada počnu kiše, od toga posla ne može biti ništa. Sa nama su bili i mještani Kuča i drugih sela, koji koriste ovaj put, podržali su nas u našem naumu”, kazao je Gogić.

On je istakao da su apelovali na koncesionara da ne sklapaju ugovore za iduću godinu, jer sigurno neće dozvoliti da građu izvlače, ukoliko ne asfaltiraju puteve.

“Da ne plaćaju dažbine, jer su već sada ne mogu građu da uzimaju. Konkurs Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja za koncesije za iduću godinu je već završen”, kazao je Gogić.

Za protest, kako je rekao, bila je obezbijeđena redarska služba, imali su dozvolu Ministarstva unutrašnjih poslova, policajci su takođe bili prisutni.

“Sve je prošlo u najboljem redu, svi koji su naišli na blokadu nijesu se bunili, sačekali su uglavnom da istekne vrijeme i prošli. Narednih dana u vrijeme blokade biće redarska služba prisutna”, kazao je Gogić. On je istakao da ukoliko od naredne sedmice blokadu produže na četiri ili više časova, to će se odraziti i na izvođača radova na autoputu.

“Pa neka nadležni iz naše države vide šta će da rade i kako će sve to da riješe”, kazao je Gogić.

Struja nestaje, iz CEDIS-a kažu da po planu unapređuju mrežu

Mještani Lijeve Rijeke i Opasanice požalili su se da im danima po nekoliko sati nestaje struja , a da im se zbog toga kvare kućni aparati.

Iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) „Vijestima” je saopšteno da se na dalekovodu u Lijevoj Rijeci i Opasanici u posljednje vrijeme izvode planirani radovi na održavanju i unapređenju mreže.

“U planirane radove, odnosno planirana beznaponska stanja spadaju i zahtjevi za isključenje, koje dobijamo od firmi koje su angažovane na izgradnji autoputa Bar-Boljari”, navode iz CEDIS.

Istakli su da u veoma malom broju slučajeva dolazi do havarijskih stanja na mreži koji spadaju u neplanirane radove, gdje ekipe izlaze na teren i u najkraćem mogućem roku otkanjaju kvar.

“Ukoliko potrošači pretrpe štetu zbog prekida u napajanju električnom energijom mogu podnijeti zahtjev za nadoknadu štete lokalnoj distribuciji. Nakon što CEDIS razmotri zahtjev, ukoliko se utvrdi da je kriv za pričinjenu štetu, istu će nadoknaditi”, navode iz te kompanije.

Bonus video: