TOP: Eko - turizam ih najviše privlači

U junu, prema podacima iz TOP, u gradu je boravilo 10.138 turista, 17 odsto više nego lani u tom periodu
84 pregleda 0 komentar(a)
planinarenje, Foto: Luka Zeković
planinarenje, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 11.08.2016. 18:26h

Pored turista iz zemalja regiona i Rusije, koji su tradicionalno najbrojniji, sve veći broj dolazi i iz zemalja poput Turske, Francuske, Belgije, Italije, Njemačke, Austrije, saopšteno je iz Turističke organizacije Podgorice (TOP).

„U posljednje vrijeme bilježimo i porast broja turista iz udaljenih zemalja, Australije, Izraela, Kine, Amerike“, podatak je Turističke organizacije Glavnog grada.

Iako podaci za jul tekuće godine još uvijek nisu obrađeni, prema evidenciji ove organizacije, u junu je u gradu boravilo 10.138 turista, što predstavlja povećanje od 17 procenata u odnosu na isti period 2015. godine.

„Broj noćenja u junu 2016. godine bio je 18.527, što je povećanje od 21 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine“, saopšteno je iz TOP-a.

Najveći broj turista koji posjete Glavni grad su, prema navodima iz TOP-a, zainteresovani za eko -turizam na Skadarskom jezeru, vinski turizam-sa akcentom na vinograd Plantaže i podrum „Šipčanik“, ali i na manje vinske podrume lokalnih proizvođača, uz gastro ponudu.

„Takođe, veliko interesovanje vlada za kulturni i vjerski turizam, ali i za forme aktivnog odmora, poput pješačenja panoramskim rutama, obilazak seoskih područja i uživanje u ljepotama 'netaknute prirode'“, tvrde iz ove organizacije, te dodaju da oni koji žele da osjete i duh grada, najčešće obilaze Staru varoš, pijace i kafiće u centru grada.

Turisti koji borave u Podgorici, u prostorijama i na info punktovima TOP-a mogu da uzmu mape grada, flajere, ali i informacije i preporuke za obilazak grada.

Najčešće žalbe što nema banke ili mjenjačnice na aerodromu

Nepostojanje banke ili mjenjačnice na aerodromu u Golubovcima bila je jedna od češćih primjedbi turista tokom ovog ljeta.

Iz TOP-a dodaju da se primjedbe najviše odnose i na nedovoljno savjestan odnos pojedinaca prema okruženju i prirodi, ali i na profesionalnost pojedinih taksi udruženja.

„U Turističkoj organizaciji Glavnog grada konstantno osluškujemo potrebe i zahtjeve naših turista, te tako u kontinuitetu unapređujemo ponudu i prevazilazimo eventalne nedostatke koje uočimo ili nam sugerišu“, poručuju iz TOP.

Bonus video: