Tivat: 140 porodica dobilo svoj krov nad glavom

Stanove su ovdje dobili zapoleni u organima lokalne uprave, javnim preduzećima i ustanovama Opštine Tivat i MUP-u, kao i stanari bivših švedskih baraka, dok je jedan broj stanova pripao CFSSI i njih će dobiti radnici tivatskih preduzeća koji su do sada ulagali u taj fond
79 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 11.08.2016. 12:44h

Gradonačelnica Tivta prof.dr. Snežana Matijević i direktor Crnogorskog fonda za solidarnu stambenu izgradnju (CFSSI) Danilo Popović svečano su presjekli vrpcu na ulazu u novoizgrađeni stambeni blok na Seljanovui uručili ključeve za 140 stanara koji su ovdje dobili sopstveni krov nad glavom.

Na opštinskom placu na mjestu nekadašnjih tzv. švedskih baraka, podgorička kompanija „Montas Engineering“ izgradila je dvije nove petospratnice, ukupne korisne površine 8.700 kvadrata. U njima je ukupno 140 stanova - od garsonjera površine 28 kvadrata, do dvosobnih stanova površine 74 kvadratna metra. Stanove su ovdje dobili zapoleni u organima lokalne uprave, javnim preduzećima i ustanovama Opštine Tivat i MUP-u, kao i stanari bivših švedskih baraka, dok je jedan broj stanova pripao CFSSI i njih će dobiti radnici tivatskih preduzeća koji su do sada ulagali u taj fond.

„Uviđajući značaj riješavanja velikog problema svojih zaposlenih, a stambeno svakako spada u red značajnih životnih pitanja, Oština Tivat je u cijeli projekat uložila katastarske parcele na Seljanovu na lokaciji nekadašnjih švedskih baraka ukupne površine 5.570 kvadrata čija tržišna vrijednost iznosi 1.671.000 eura. Takođe, Opština je projekat podržala time što je objekte oslobodila obaveze plaćanja komunalija u vrijednosti od 657.447 eura.“-kazala je na svečanosti gradonačelnica Matijević dodajući da se „iskreno nada da će stanarima novih zgrada danas dobijeni ključ otvoriti vrata jednog ljepšeg i spokojnijeg života u koje nema neizvjesnoti, privremenih riješenja i problema“.

Direktor CFSSI Danilo Popović kazao je da će taj fond ove godine predati korisnicima oko 560 novih stanova širom Crne Gore.

„Jedan od najboljih naših projekat je ovaj u Tivtu gdje smo imali odličnu saradnju sa lokalnom upravom. Ukupna investicija ovdje je bila oko 6,5 miliona eura, cijena prodajna prema našim korisnicima je oko 7 miliona, a prava tržišna cijena ovih stanova je oko 13 miliona eura, što znači da su svi oni koji su se danas ovdje uselli, u odnosu na tržište „zaradili“ preko 6 miliona eura. Nije to mala cifra i nije to mala pomoć i to govori o razmijevanju prije svega Opštine, prema svojim zaposlenima i građanima.“- kazao je Popović.

Cijena kvadrata stana u ovim zgradama je 790 eura, a zaposleni u Opštini i lokalnim JP i JU koji su ih dobili po tako povlašćenim uslovima, po ugovoru su u obavezi da ih ne smiju preprodati u prvih deset godina korišćenja.

Galerija

Bonus video: