Aida Perović Ivanović: Politički aktivizam najdominantniji

„Želim da vidim mlade u aktivizmu koji se tiče njihovih prava, potreba i problema. Želim mlade koji rade na sebi, u zavisnosti od različitih nivoa obrazovanja. Želim mlade koji pružaju jedni drugima podršku, kroz tijela koja će ih predstavljati, javne debate, javne rasprave, civilni sektor ili kroz jači uticaj na institucije“, poručila je Perović Ivanović
2 komentar(a)
Mladi ljudi, Foto: Shutterstock
Mladi ljudi, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 11.08.2016. 11:23h

Aktivizam kod mladih u Crnoj Gori nije na zadovoljavajućem nivou, a moguće ga je podstaći stalnom formalnom i neformalnom edukacijom, ocijenila je izvršna direktorica nevladine organizacije (NVO) Prima, Aida Perović Ivanović.

Ona je, u intervjuu za PR Centar povodom 12. avgusta Međunarodnog dana mladih, kazala da su isti mladi uključeni u različite oblike aktivizma, navodeći da tu ne misli na politički aktivizam „koji je dominantan“.

„Želim da vidim mlade u aktivizmu koji se tiče njihovih prava, potreba i problema. Želim mlade koji rade na sebi, u zavisnosti od različitih nivoa obrazovanja. Želim mlade koji pružaju jedni drugima podršku, kroz tijela koja će ih predstavljati, javne debate, javne rasprave, civilni sektor ili kroz jači uticaj na institucije“, poručila je Perović Ivanović.

Aktivizam kod mladih je, kako smatra, moguće podstaći stalnom neformalnom i formalnom edukacijom.

„Voljela bih da u formalnoj edukaciji vidim više programa i motivisanih predavača, koji daju krila mladima. Voljela bih da vidim više institucija sa otvorenim vratima za potrebe, probleme i ideje mladih.Potrebno je da mlade vidimo kao dio rješenja, a ne kao dio problema“, navela je Perović Ivanović.

Ona je kazala da u tom pogledu NVO Prima radi na jačanju motivacije, aktivizma i neformalne edukacije mladih i, kako je navela, vjeruje da to može biti dobar podsticaj za njihov aktivizam.

Govoreći o položaju mladih u Crnoj Gori, Perović Ivanović je ocijenila da nije na zavidnom nivou.

„Svjedoci smo da su se neke stvari poboljšale u poslednjih pet, šest godina, zahvaljući radu na omladinskim politikama, i tome što se veliki dio pažnje kako civilnog sektora, tako institucija vezanih za mlade, fokusirao na strategijama za mlade i novom Zakonu za mlade, koji čekamo da zaživi“, navela je ona.

S druge strane, kako je dodala, položaj mladih je loš, „jer je to priča koja tek treba da zaživi“.

„Na prvom mjestu nedostaje to da institucije na jedan ozbiljan način shvate sve ono što su potrebe i problemi mladih“, istakla je Perović Ivanović.

Ona smatra da su među problemima sa kojima se suočavaju mladi nezaposlenost, nejednake šanse među mladima, nejednak pristup obrazovanju, različitim oblicima neformalnog obrazovanja, stipendijama.

„Mislim da mladi nisu na pragu informacijama koje bi mogle da im pomognu da sebe usmjere u nekom željenom pravcu ili pravcu koji bi mogao da poboljša njihov položaj“, rekla je Perović Ivanović.

Prema njenim riječima, institucije rade mnogo dobrih stvari, „ali postoje rupe koje bi trebalo popuniti“.

„Jedna od stvari na kojima Prima radi, a smatramo da je to velika oblast koja mora biti bolje pokrivena od institucija, je vršnjačko nasilje. Fokus treba da bude usmjeren na mlade koji su žrtve nasilja, tako i na one koji nasilje čine“, kazala je Perović Ivanović.

Ona je navela da NVO Prima sprovodi tri projekta, koji se odnose na mlade.

„Jedan projekat je pri kraju, završavamo ga priručnikom, koji je izuzetno koristan. Priručnik tretira problem vršnjačkog nasilja koje je rodno zasnovano, i biće publikovan na srpskom i engleskom jeziku“, kazala je Perović Ivanović.

Priručnik će, kako je pojasnila, biti dostupan do kraja avgusta za besplatno preuzimanje na sajtovima svih organizacija iz 17 država koje su učestvovale u projektu.

„Počinjemo i sa regionalnim projektom – Youth Bank HUB za Zapadni Balkan i Tursku, koji je podržala Evropska komisija. U okviru tog projekta ćemo raditi na većoj participaciji mladih, kao i na osnivanju omladinskih banaka u regionu i Crnoj Gori“, navela je Perović Ivanović.

Aktuelan je i, kako je kazala, projekat „Ustajemo svi protiv govora mržnje“.

Bonus video: