MORT: Projekat Smanji svoj štetan uticaj na Lake fest-u

Oni su dodali da nakon festivala ekološki program neće biti završen, već će biti nastavljene aktivnosti na revitalizaciji zaštitne šume topola i unapređenju infrastrukture na tom prostoru koji ima potencijal za izletnički turizam tokom cijele godine
0 komentar(a)
Lake fest, Foto: Miloš Zvicer
Lake fest, Foto: Miloš Zvicer
Ažurirano: 10.08.2016. 16:51h

Tokom i nakon Lake festa u Nikšiću biće sprovedene brojne ekološke aktivnosti kao i predstavljana inicijativa Smanji svoj štetan uticaj, saopšteno je iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Iz tog resora su kazali da će drugog dana Lake festa, Ekološki pokret Ozon dnevnom žurkom u kampu Lake fest-a obilježiti deset godina postojanja, a u tu svrhu biće organizovan i čitav niz edukativno – informativnih aktivnosti, između ostalog predstavljanje inicijative "Smanji svoj štetni uticaj“ Ministarstva održivog razvoja i turizma i UNDP-a, kojom se promoviše niskokarbonski turizam i podjela promotivnih materijala novoformiranog Regionalnog parka "Piva".

Kako se pojašnjava, inicijativa "Smanji svoj štetni uticaj" koja turistima i hotelima pruža mogućnost da izračunaju svoj karbonski otisak, pokrenuta je u okviru Projekta „Razvoj niskokarbonskog turizma u Crnoj Gori“, koji Ministarstvo održivog razvoja i turizma realizuje sa UNDP-om.

“U kontekstu klimatskih promjena, "otisak" predstavlja metaforu za ukupni uticaj koji neka pojava ima na prirodu i njene resurse”, kaže se u saopštenju Ministarstva.

Navodi se da pomoću online kalkulatora (www.calculateco2.me), turisti i hoteli mogu da izračunaju uticaj svog putovanja i odmora, odnosno poslovanja, a potom da, ukoliko žele, svoj štetan uticaj nadoknade donacijom za održive turističke projekte u Crnoj Gori, koja će zatim biti usmjerena na određene održive projekte u državi.

Saopšteno je da će promocija inicijative biti organizovana u zoni kampa 12. avgusta od 11 do 16 sati.

„Brojne ekološke aktivnosti i sadržaji kontinuirano će se sprovoditi i u festivalskoj zoni i u kampu, a posjetioci su dobrodošli da tokom boravka predlože ili iniciraju neku ekološku akciju, za šta će imati podršku organizatora“, kazali su iz Ministarstva.

Oni su dodali da nakon festivala ekološki program neće biti završen, već će biti nastavljene aktivnosti na revitalizaciji zaštitne šume topola i unapređenju infrastrukture na tom prostoru koji ima potencijal za izletnički turizam tokom cijele godine.

„I ove godine tokom trajanja festivala, već tradicionalno, biće realizovane kampanje "Rock&Recycle" i "Svaka limenka se računa" čiji je cilj promovisanje selektivnog odlaganja i reciklaže ambalažnog otpada“, saopšteno je iz Ministarstva.

Oni su kazali da će po prvi put na festivalu biti organizovana akcija "Da živim u smeću, NEĆU!" u okviru koje će se vršiti podjela kesa za otpad kamperima, na samom dolasku i prijavi boravka u kampu.

Pojašnjeno je da će u okviru kampanje "Rock&Recycle", kao i prethodnih puta, posjetioci Lake festa na dva namjenska pulta u festivalskoj zoni moći da preuzmu majice i kape sa logom kampanje za sakupjene otpadne plastične čaše, po istom principu kao i prethodnih godina.

„U zoni kampa biće postavljen reciklažni info pult gdje će posjetioci moći da dobiju sve informacije u vezi sa odlaganjem otpada u kampu i ukoliko žele aktivno se uključe se u realizaciju kampanje Rock&Recycle. Ove godine plan kampanje je dostići i brojku od sto hiljada sakupljenih i na pravilan zakonski način deponovanih otpadnih čaša“, rekli su iz Ministarstva.

Oni su dodali da je program “Svaka limenka se računa” partnerstvo između proizvođača limenki, proizvođača pića, reciklažne industrije i organizacija za zaštitu životne sredine, sa cilje ohrabrenja reciklaže.

Kampanja “Svaka limenka se računa” koja je pokrenuta u Engleskoj, sporovodi se i u Irskoj, Austriji, Mađarskoj, Rumuniji, Francuskoj, Škotskoj i Grčkoj, a 2013 godine je realizovana prvi put i u Crnoj Gori.

“Od 2014. godine kampanja "Svaka limenka se računa“ dio je ekološkog programa Lake festa, a posjetioci u dijelu kampa imaće i ove godine mogućnost i da presuju limenke u namjenskoj presi. Prihod od sakupljenih limenki biće doniran sa ciljem unapređenja prostora na kom se realizuje Lake fest”, naveli su iz Ministarstva.

Oni su precizirali da kampanja "Da živim u smeću, NEĆU!“, ima za cilj da posjetioci Lake festa koji se odluče da festivalske dane provedu u kampu odmah po dolasku, prilikom registracije i prijave boravka na namjenskom info pultu, sem uputa za odgovarajuću lokaciju za postavljanje šatora ili parkiranje kampera, besplatno dobiju i kese za otpad i informaciju gdje sakupljeni otpad odlagati tokom boravka i prilikom odlaska sa tog prostora.

Predstavnici Regionalnog parka ,,Piva“, kako je saopšteno, dijeliće posjetiocima promotivne materijale, čime će se uticati da turisti tokom boravka na festivalu ili nesosredno nakon Lake-a posjete i Plužine i uvjere se u prirodnih ljepote susjedne opštine, uživaju u raftingu Tarom, planinarenju, biciklizmu, posjete neko od prelijepih jezera pivskog kraja.

Bonus video: