Kroz Sozinu kad plate, u voz bez rampi

Kada su se prije tri godine obratili “Monteputu”, studentkinja, članica UMHCG, je mjesečno na putarinu trošila između 70 i 100 eura
128 pregleda 30 komentar(a)
Tunel Sozina, Foto: Arhiva Vijesti
Tunel Sozina, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 10.08.2016. 08:51h

Osobe s invaliditetom, koje su ujedno i vozači, putarinu kroz tunel Sozina plaćaće sigurno još nekoliko mjeseci, do donošenja pravilnika o izgledu i načinu izdavanja znaka pristupačnosti za njihova vozila.

Inicijativa da osobe s invaliditetom ne plaćaju prolazak kroz Sozinu upućena je “Monteputu” još prije oko tri godine iz Udruženja mladih sa hendikepom (UMHCG) i Saveza udruženja paraplegičara.

Iz UMHCG su zahtjev uputili jer su, kako navode, osobe s invaliditetom prinuđene da, zbog nepristupačnosti javnog prevoza, za putovanja koriste privatna ili iznajmljena vozila. To uvećava njihove životne troškove, troši dragocjeno vrijeme, te često zahtijeva pratnju članova porodice.

Kada su se prije tri godine obratili “Monteputu”, studentkinja, članica UMHCG, je mjesečno na putarinu trošila između 70 i 100 eura.

“Živjela je kod Doma zdravlja u Virpazaru, a putovala do fakulteta u Baru, oko 30 kilometara. Putarina za nju je iznosila pet eura, u oba pravca”, kazala je “Vijestima” izvršna direktorica UMHCG Marina Vujačić.

Tadašnji izvršni direktor “Monteputa” Goran Vujović kazao im je da razumije i podržava inicijativu, ali da kompanija ne može lica s invaliditetom osloboditi plaćanja putarine, već da su za to neophodne izmjene zakona, te da odluku može da donese jedino Vlada.

“Kako Vlada sredstva od dobiti “Monteputa” preusmjerava različitim subjektima na sjednici, ubijeđeni smo da je Vlada i samoinicijativno mogla donijeti odluku kojom bi osobe s invaliditetom bile oslobođene od plaćanja putarine, kao kompenzaciju zbog toga što im ta ista Vlada nije obezbijedila, niti garantovala pristupačnost sredstava javnog prevoza, niti je prevoznike obavezala da ispune uslove koji se tiču pristupačnosti”, smatra Vujačićeva.

Prema njenim riječima, na relaciji Podgorica-Bar nekad saobraćaju novi vozovi, ali Željeznički prevoz ne koristi rampe kako bi osobe s invaliditetom nesmetano mogle ući i izaći iz voza.

U Savezu udruženja paraplegičara navode da je njima rečeno da osobe s invaliditetom ne mogu biti oslobođene plaćanja putarine sve dok znak pristupačnosti kojima se označavaju vozila lica s invaliditetom, ne bude usaglašen na nivou države.

Zakon o bezbjednosti u saobraćaju, i stari i novi, predviđa da izgled i sadržaj tog znaka „propisuje organ državne uprave nadležan za poslove saobraćaja“. Pravilnik, ni poslije više godina, nije donesen. U Savezu udruženja paraplegičara očekuju da se to konačno dogodi u narednim mjesecima. Vujačićeva navodi da je problem i jer su dosad znak izdavali parking servisi, koji ne postoji u svim gradovima. Ko bi u tom slučaju bio nadležan da, na primjer u Plavu, licu s invaliditetom, vozaču, izda znak pristupačnosti.

Ne zna se koliko ima ni OSI, a ne vozača

Prema izmjenama Zakona o bezbjednosti saobraćaja, znakom pristupančnosti vozilo može da obilježi „lice sa 80 ili više procenata tjelesnog oštećenja ili tjelesnog invaliditeta, odnosno lice kod kojeg je usljed tjelesnog oštećenja ili tjelesnog invaliditeta utvrđena nesposobnost donjih ekstremiteta od 60 odsto ili više procenata“.

Dodatno, znak mogu dobiti vozila registrovanih udruženja osoba s invaliditetom. Koliko je vozača lica s invaliditetom, u UMHCG ne znaju, jer u Crnoj Gori ne postoji registar OSI.

Milenko Vojičić, član skupštine UMHCG i član Savjeta za brigu o OSI pri Ministarstvu rada i socijalnog staranja, kaže da je vozača u autima sa ručnim komandama u Crnoj Gori oko 50, a procjenjuje se da je možda još oko 300 vozila koja su registrovana kao prilagođena za prevoz OSI. „Ukupan broj ne može preći preko 500 auta.

Neka svako u prosjeku prođe osam puta kroz tunel, što je nemoguće, to je 4.000 prolaza, puta 2,5 eura, koliko iznosi putarina kroz Sozinu, to je 10.000 eura godišnje“, rekao je on, dodajući da je to ni pet odsto od preko 266 hiljada dobiti Monteputa u 2015, od kojih će 141 hiljada, u fori bonusa, biti podijeljena direktorima i radnicima tog preduzeća, kao nagrada za rast zbog prihoda.

Podrška za POK

Vlada je 28. jula usvojila odluku o raspodjeli dobiti Monteputa, prema kojoj od 620.996 eura, 260.000 ide u korist sportskih organizacija, i to 150.000 u korist KK Budućnost, 50.000 Olimpijskom komitetu, te 60.000 eura u korist Rukometnog kluba Lovćen sa Cetinja. Kako Crna Gora na ovogodišnjoj Paraolimpijadi u Riju ima dva predstavnika, u UMHCG smatraju da je bilo očekivano da i Paraolimpijski komitet Crne Gore (POK) dobije podršku. Predsjednik POK Igor Tomić nije želio da komentariše odluku Vlade. POK se finansira iz budžeta Uprave za mlade i sport. Ovogodišnji budžet Komiteta je 80.000 eura.

Bonus video: