Vojna izaslanstva i u Britaniji i Francuskoj

Trenutno su uspostavljena četiri vojna izaslanstva - u SAD, Austriji, Njemačkoj i Hrvatskoj
579 pregleda 2 komentar(a)
Zgrada Ministarstva odbrane, Foto: Luka Zeković
Zgrada Ministarstva odbrane, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 16.12.2018. 13:34h

Crna Gora bi trebalo početkom naredne godine da otvori vojna izaslanstva u Francuskoj i Velikoj Britaniji, čime bi se njihov broj povećao na šest, piše u Nacrtu zakona o budžetu.

Trenutno su uspostavljena četiri vojna izaslanstva - u SAD, Austriji, Njemačkoj i Hrvatskoj.

Sredinom godine je na mjesto izaslanika odbrane u Londonu postavljen kapetan bojnog broda Darko Vuković, mjesto u Vašingtonu pokriva bivši načelnik Generalštaba VCG, brigadni general Ilija Daković, a u Berlinu potpukovnik Esmer Gašanin. Godinu ranije, na mjestu izaslanika u Beču našao se bivši načelnik Generalštaba, admiral Dragan Samardžić, pukovnik Ivan Mašulović u Zagrebu, a u Stalnoj misiji pri NATO u Briselu je brigadni general Rajko Pešić.

Predlogom budžeta za Ministarstvo odbrane za 2019. obuhvaćeno je finansiranje šest vojnih izaslanstva, jedno mjesto u međunarodnoj organizaciji, tri Nacionalna predstavništva i šest mjesta za štabne oficire u Komandama NATO-a.

U vojnim izaslanstvima u Vašingtonu, Beču, Berlinu i Zagrebu zaposleno je pet, a u dva Nacionalna predstavništva 11 osoba.

Za program međunarodne saradnje Ministarstva odbrane predviđeno je finansiranje vojnih izaslanstava, nacionalnih predstavništava, međunarodnih organizacija, štabnih elemenata u Komandama NATO, aktivnosti međunarodne saradnje i izmirenje obaveza na ime kontribucija za međunarodne organizacije i mirove misije Ujedinjenih nacija.

Sredstva potrebna za finansiranje obaveza iz programa međunarodne saradnje u 2019. iznose 4,05 miliona eura, navodi se u Nacrtu zakona o budžetu.

U tom dijelu, planiran je 31 zaposleni, a na njihove zarade otići će 540.000 eura.

Još milion otići će na troškove njihovog preseljenja u inostranstvo i naknade za uvećane troškove života i uslove rada u zemlji prijema, naknade za izdržavanje članova porodice i za školovanje djeteta (50 odsto školarine).

Nacrtom se precizira da bi 40.000 eura trebalo da bude potrošeno na održavanje kancelarija i službenih stanova prilikom iseljenja vojno-diplomatskih predstavnika kojima ističe mandat, tehnički pregled plinske instalacije za stambene objekte u Beču (koji je redovna godišnja obaveza), mjesečne izdatke za održavanje kancelarija u Vašingtonu i sitne opravke tokom godine.

Oko 720.000 je namijenjeno za rentu poslovnih prostorija, garažnih mjesta i stanova za 31 zaposlenog i zakup opreme u 2019.

Bonus video: