Lokalna uprava Nikšića obezbijedila udžbenike za prvake

„Ova ideja u Opštini je razmatrana i prethodnih godina ali sada smo, usled stabilazicije finansija, u prilici da istu realizujemo“, kazala je Roganović.
67 pregleda 10 komentar(a)
Lokalna uprava Nikšića, Foto: Svetlana Mandić
Lokalna uprava Nikšića, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 09.08.2016. 11:24h

Lokalna uprava Nikšića odlučila je da za sve prvake iz toga grada obezbijedi besplatne komplete udžbenika. Riječ je o oko 880 prvaka, a za udžbenike će biti izdvojeno blizu 38 hiljada eura. Prema riječima Slobodanke Roganović, rukovodioca Službe predsjednika opštine, pomenuta odluka je „investicija u budućnost grada“ sa željom da prvacima požele srećan početak školovanja, a roditeljima u velikoj mjeri olakšaju opremanje djece za polazak u školu.

„Ova ideja u Opštini je razmatrana i prethodnih godina ali sada smo, usled stabilazicije finansija, u prilici da istu realizujemo“, kazala je Roganović.

Prema riječima potpredsjednika Opšine Đoka Krivokapića kupovina udžbenika za prvake postaće tradicija.

„Uz stipendije koje Opština izdvaja za najbolje studente uložićemo napor da i našim prvacima od ove godine pomognemo sa kompletom udžbenika. Budžet nam prethodno nije dozvoljavao 'izlete' ovoga tipa pa smo konzervativno postupali sa budžetom i troškove suzbijali gdje god smo mogli“, kazao je Krivokapić.

Prema njegovim riječima stvorile su se pretpostavke da se i trošak za nabavku udžbenika može ukalkulisati za ovu godinu jer još nijesu blizu odluke o eventualnom razmatranju rebalansa budžeta.

„Poziciju smo pronašli na tekućoj budžetskoj rezervi koja nam daje za pravo da neke troškove koje nijesmo planirali odlukom o budžetu možemo transponovati i isplatiti tokom budžetske godine“, kazao je Krivokapić.

On je zamolio sve roditelje koji su do sada rezervisali knjige za prvake da rezervacije otkažu, uz izvinjenje knjižarima, a udžbenici će biti distribuirani svim osnovnim školama na teritoriji opštine.

Besplatni udžbenici za prvake iz Herceg Novog

Opština Herceg Novi i ove će godine obezbijediti komplete udžbenika za sve prvake sa teritorije tog grada.

„Na ovaj način Opština nastavlja da pomaže roditeljima u pripremi djece za početak školske godine i raduje đake prvake u četiri hercegnovske osnovne škole“, saopšteno je iz kabineta predsjednika Opštine.

Iz Sekretarijata za društvene djelatnosti i sport poručili su roditeljima da ne treba da naručuju udžbenike i brinu da li će moći da ih nabave, te da će cijela akcija biti koordinisana kao i prošle godine.

„Sredstva za nabavku udžbenika su predviđena Budžetom Opštine i već je postignut dogovor sa Zavodom za udžbenike i nastavna sredstva Crne Gore, a osnovne škole su o svemu obaviještene“, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, Vlada Crne Gore će preko Ministarstva prosvjete i Ministarstva za ljudska i manjinska prava obezbijediti udžbenike za prvake pripadnike RE populacije i one čiji su roditelji, odnosno staratelji, korisnici prava na materijalno obezbjeđenje.

Prema aktuelnim podacima, na jesen će 397 đaka krenuti u prvi razred osnovnih škola „Dašo Pavičić“, „Milan Vuković“, „Ilija Kišić“ i „Orjenski bataljon“.

Bonus video: