Obilježje za stradale u pohari Kuča

„To vrijeme dolazi sa odlukama o podizanju spomen obilježja i podizanje spomenika zlikovcima i ratnim zločincima. Mi Kuči nemamo pravo da zaboravimo i oprostimo ovaj zločin, ali isto tako nemamo pravo ni da krivicu prenosimo na nove generacije naše braće”
409 pregleda 108 komentar(a)
kuči osveštavanje spomenika, Foto: Boris Pejović
kuči osveštavanje spomenika, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 07.08.2016. 11:26h

Osveštavanjem spomenika žrtvama Crnogorske pohare Kuča iz 1856. godine danas je obilježena 160. godišnjica pohare.

Više desetina građana okupilo se danas u mjestu Orljevo, u blizini Meduna, da bi prisustvovalo osveštanju novog spomenika čije su postavljanje finansirali Kuči i Srpsko narodno vijeće Crne Gore.

Svečanost je priređena na Šćepandan, slavu Kuča.

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća Momčilo Vuksanović istakao je da ovo spomen obilježje stradalim, nevinim Kučima do sada nisu podigle generacije Kuča, jer su „čuvali drugoga od sebe”, ali, prema njegovim riječima, „izgleda dolazi vrijeme da moramo čuvati i sebe od drugoga”.

„To vrijeme dolazi sa odlukama o podizanju spomen obilježja i podizanje spomenika zlikovcima i ratnim zločincima. Mi Kuči nemamo pravo da zaboravimo i oprostimo ovaj zločin, ali isto tako nemamo pravo ni da krivicu prenosimo na nove generacije naše braće”, kazao je Vuksanović.

Prisutni su se osvrnuli i na planirano postavljanje spomenika vojvodi Mirku Petroviću u centru Podgorice koji je bio vođa pohare.

„Lijepo je podignuti spomenik vojvodi Mirku i neka ga u sred centra Podgorice da vrlo dobro znamo kakvi ne treba da budemo. Da svaki Kuč koji prođe, pokaže svom djetetu i kaže 'ovo je naš zlotvor'”, kazao je otac Branko Tapušković, dodajući da ovo spomen obilježje treba svima biti opomena da je dosta stradanja.

Na spomenik je uklesan i citat Marka Miljanova „Ne udri brata Srbina Crnogorče”.

Svečanosti su prisustvovali i predstavnici političkih partija.

Mirko Petrović je po naređenju knjaza Danila dva puta sa vojskom intervenisao u Kučima, 1855. i 1856. godine, kada je nakon što mu se dio Kuča oružjem suprotstavio, upao sa crnogorskom vojskom u kučko pleme i izvršio žestoki zločin.

O razmjerama pohare najčešće se sudi na osnovu zapisa vojvode Marka Miljanova u kojem se tvrdi da je izginulo preko 250 Kuča, od čega su preko dvije stotine bile žene i djeca.

Međutim, istoričar Živko Andrijašević u djelu „Nacija s greškom“ navodi da su spisak ljudskih gubitaka Kuči napravili avgusta 1856. u kojem se navodi da je u Kučima ubijen 131 vojnosposobni muškarac, tri trudnice, pet žena i desetoro djece u kolijevci.

Bonus video: