Bučan: Neka Luković dođe na javnu raspravu

Prva javna rasprava biće održana 18. avgusta u sali Opštine Herceg Novi
88 pregleda 5 komentar(a)
brodogradilište, Bijela, Foto: Radio-jadran.com
brodogradilište, Bijela, Foto: Radio-jadran.com
Ažurirano: 05.08.2016. 19:06h

Projektna menažerka projekta “Upravljanje industrijskim otpadom i čišćenje” Almina Bučan reagovala je na tvrdnje novinara “Vijesti”. Reagovanje objavljujemo integralno.

“Povodom neistina iznesenih u izjavi novinara Siniše Lukovića, još jednom informišemo javnost i građane da se projeka, u okviru kojeg je planirana remedijacija lokacije Brodogradilišta Bijela, sprovodi prema procedurama Svjetske banke, uz poštovanje standarda u oblasti zaštite životne sredine i jednak tretman za sve komercijalne subjekte u otvorenom međunarodnom kompetitivnom postupku.

Shodno planiranim aktivnostima i dinamici, u toku je revizija detaljnog dizajna, odnosno Glavnog projekta remedijacije otpada na pomenutoj lokaciji. Nakon revizije, shodno procedurama Svjetske banke, slijedi raspisivanja otvorenog poziva za sprovođenje radova na remedijaciji - međunarodnog tendera.

Takođe, u toku je i postupak izrade elaborata o procjeni uticaja na životnu sredinu i društvo u odnosu na postupak remedijacije grita i kontaminiranog zemljišta. Prva javna rasprava povodom ovog pitanja biće održana 18. avgusta u sali Opštine Herceg Novi, sa početkom u 11 sati, pa ovim putem pozivamo i novinara Lukovića da prisustvuje istoj.

Da li je novinar Luković lično zainteresovan da firma “Grizelj” dobije posao u Bijeloj?

Još jednom podsjećamo da su kroz pomenuti projekat spovedene detaljne fizičko-hemijskih analize, definisani faktori ugroženosti stanja životne sredine, kao i mjere na osnovu kojih je i urađen Glavni projekat remedijacije za lokaciju Brodogradilišta Bijela. Dalje, Ministarstvo održivog razvoja i turizma i Agencija za zaštitu životne sredine, kao i članovi Upravnog odbora projekta razmatrali su rješenja koja je ponudio konsultant angažovan na izradi Glavnog projekta remedijacije pomenute lokacije, o čemu su “Vijesti” pisale, ali je novinar Luković izgleda zaboravio.

Pored navedenog, napominjemo da je firma 'Grizelj', koju novinar Luković pominje, kontaktirana u više navrata, kao što smo već javnost informisali, o čemu postoji i dokazni materijal. S tim u vezi, naglašavamo da je menadžerka projekta uputila gdina Tomislava Grizelja na sajt Svjetske banke (a ne onako kako je Luković izjavio), informišući ga da je u toku priprema sajta IWMCP projekta i da će sve informacije o projektu biti objavljivane na sajtu, kad isti bude izgrađen (o čemu svjedoči email korespondencija, koja javnosti može biti dostavljena na uvid). Sajt IWMCP projekta je u funkciji (što novinar Luković očigledno nije provjerio s obzirom da je i povodom ovog pitanja iznio neistinu), i na istom su već postavljena neka obavještenja o IWMCP projektu, a jedno od obavještenja, odnosno oglas za izbor firme za nadzor nad izvođenjem radova na lokaciji u Bijeloj, dobila je i firma 'Grizelj' upravo putem mailing liste IWMCP projekta. U vezi sa navedenim, kao i odgovorom dobijenim iz firme 'Grizelj' 20. 07. 2016. godine, u kojem se zahvljuju na dostavljenim informacijama u odnosu na IWMCP projekat, naglašavajući da se raduju budućoj saradnji, čude izjave novinara Lukovića. Pitamo se da li je novinar Luković lično zainteresovan da ova firma dobije posao u Bijeloj, pa na ovaj način širi dezinformacije.

Nije tačno da su se nudila rješenja koja Ministarstvo održivog razvoja i turizma nije tretiralo. Sva do sada predložena su podrazumijevala obezbjeđenje velikih sredstava za rješenje problema uz pokušaje osporavanja karaktera otpada u Bijeloj, što nikad nijesmo htjeli da prihvatimo jer smo uradili analize koje su potvrdile naše opredjeljenje da je ovaj prostor potrebno sanirati od opasanog otpad nastalog u tehničkom procesu”.

Odgovor novinara u sjutrašnjem broju

Bonus video: