Zagađenje u Pljevljima obara rekorde: Agenciji opet krivi grmljavina i struja

Izvršni direktor NVO “Breznica” Milorad Mitrović kazao je da ovih dana, iako je ljetnji period, zagađenje vazduha u Pljevljima kao i prošle godine, obara sve rekorde
2 komentar(a)
čestice, Pljevlja, Foto: Agencija za zaštitu životne sredine
čestice, Pljevlja, Foto: Agencija za zaštitu životne sredine
Ažurirano: 05.08.2016. 18:55h

Instrumenti Agencije za zaštitu životne sredine registrovali su u julu i avgustu u Pljevljima nekoliko dana prekoračenje koncentracije PM 10 čestica u vazduhu, koje su prelazile dozvoljene vrijednosti i po pet puta.

Dok u ekološkoj organizaciji “Breznica” smatraju da to nije, niti može biti slučajno, iz Agencije za zaštitu životne sredine uvjeravaju građane da je to posljedica “nesavršenosti” mjernih instrumenata.

Izvršni direktor NVO “Breznica” Milorad Mitrović kazao je da ovih dana, iako je ljetnji period, zagađenje vazduha u Pljevljima kao i prošle godine, obara sve rekorde.

“Tako je i 2. avgusta, u 9 časova, koncentracija PM10 čestica bila 276,2 mikrograma po metru kubnom, što je više od pet i po puta, ili preko 276 odsto više od maksimalno dozvoljene granice, dok je koncentracija 3. avgusta u 9 časova ujutru bila skoro identična prethodnoj. Zakonske granice su odavno u konstantnom prekoračenju, a niko od nadležnih ne reaguje. Prekoračenja i benzoapirena su vrlo česta, nekada i preko dvadeset puta veše od dozvoljenih graničnih vrijednosti”, rekao je Mitrović.

Poznati pljevaljski ekolog ističe da su ovog puta koristili validne podatke o mjerenjima Agencije za zaštitu životne sredine kako im je u decembru 2015. sugerisao, da to rade, direktor Agencije Ervin Spahić.

“Na njemu je sad obaveza da objasni građanima Pljevalja i javnosti, zašto on i institucija na čijem je čelu ne preduzima ništa da zaštiti zdravlje stanovnika Pljevalja koje se ponovo našlo u potpunoj agoniji i opasnosti… Mišljenja smo da je neophodno konačno pristupiti propisivanju vrijednosti za pragove upozoravanja i obavještavanja javnosti, kada se radi o koncetracijama PM čestica. Zakonom je propisano da se ne smiju prekoračiti duže od 35 puta godišnje, a u Pljevljima imamo prekoračenja i preko 200 dana u jednoj kalendarskoj godini”, tvrdi Mitrović.

Iz Agencije su saopštili da „usljed prekida u napajanju električnom energijom, uzorkovanih najčešće nevremenom i grmljavinskim procesima, dolazi do prekida u radu mjernih instrumenata za praćenje kvaliteta vazduha na mjernom mjestu u urbanom dijelu Pljevalja”.

“Nakon ponovnog puštanja u rad, neophodna je stabilizacija instrumenata u trajanju od 12 do 24 sata i u tom periodu moguće su pojave vrijednosti koncentracija koje ne odgovaraju stvarnom stanju kvaliteta vazduha. Do ovih pojava je došlo početkom i krajem jula (6, 7. i 28. jula) na stanici u Skerlićevoj ulici u Pljevljima, što se manifestovalo prikazom trenutnih nerealnih koncentracija PM10 čestica na web stranici Agencije za zaštitu životne sredine.

Napominjemo da su podaci prikazani u realnom vremenu tzv. nevalidirani podaci, i neophodna je njihova provjera i validacija od starne akreditovane institucije prije zvanične objave u okviru mjesečnih izvještaja o kvalitetu vazduha”, saopšteno je na sajtu Agencije.

“Ozon”: Ako ovako nastave tražićemo ukidanje agencije

Ekološki pokret ,,Ozon” smatra da je način na koji Agencija informiše javnost o kvalitetu vazduha neprofesionalan i neozbiljan. “Umjesto da se oglase odmah po uočenim nepravilnostima i ne ostave prostor za različita tumačenja, iz Agencije se očigledno javljaju jedino kada mediji ili društvene mreže prenesu reakciju građana ili nevladinih organizacija, pošto kako se to čini, čelni ljudi te institucije svaku kritiku doživljavaju kao napad na ličnu, a ne javnu imovinu.

Ukoliko se nastavi sa ponižavajućom praksom od prethodne dvije godine kada je informisanje javnosti u pitanju i komunikacija sa nevladinim organizacijama koje se bave zaštitom životne sredine u pitanju, ,,Ozon” će od Skupštine i Vlade tražiti prvo izmještanje određenih nadležnosti, pa i ukidanje te institucije”.

Bonus video: