Za sedam mjeseci 4.000 donacija krvi

Za prvih sedam mjeseci u Zavodu registrovali oko 200 donacija krvi više nego u istom periodu prethodne godine
0 komentar(a)
davanje krvi, Foto: Luka Zeković
davanje krvi, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 05.08.2016. 18:36h

Tokom prvih sedam mjeseci ove godine u Podgorici je registrovano oko 4.000 donacija krvi, što je povećanje, u odnosu na isti period prošle godine, za oko 200, podatak je Zavoda za transfuziju krvi Crne Gore

„Učešće dobrovoljnih davalaca krvi je tokom ove godine u Podgorici bilo oko 40 odsto i tu je došlo do blagog povećanja, budući da je u istom periodu prošle godine taj procenat bio oko 36 odsto“, saopšteno je iz Zavoda.

Zavod za transfuziju krvi Crne Gore je zadovoljan odzivom i povećanjem broja dobrovoljnih davalaca krvi u odnosu na raniji period. Međutim, smatraju da je potrebno nastaviti sa unapređenjem dobrovoljnog davalaštva krvi i obezbjeđenja adekvatnih rezervi.

„Građani Crne Gore se uvijek u kriznim situacijama odazovu apelima za davanje krvi, međutim, većina nema naviku da to uradi kada nema 'kriznih situacija'”, dodaju iz Zavoda.

Stoga će, najavljeno je, jedan od prioritetnih zadataka Zavoda u narednom periodu biti rad na povećanju učešća studentske populacije u dobrovoljnom davalaštvu krvi.

„Studenti predstavljaju značajnu bazu za unapređivanje dobrovoljnog davalaštva krvi“, ocjenjuju iz ove institucije.

Osim toga, Zavod će, u saradnji sa partnerima, nastaviti aktivnosti unapređivanja znanja o davalaštvu i njegovog značaja među srednjoškolskom populacijom, kao i opštom populacijom, putem raznih edukativnih i informativnih aktivnosti.

BOX: Ljeti veće potrebe za donacijama

Iz Zavoda za transfuziju apelovali su na građane da i tokom ljetnjih mjeseci doniraju krv, iako raspolažu zadovoljavajućim zalihama za redovno funkcionisanje operativnog programa.

„Tokom ljetnjih mjeseci su povećane potrebe za krvnim komponentama što je uobičajeno zbog povećanja saobraćajnog traumatizma, priliva velikog broja turista u našu zemlju, kao i perioda godišnjih odmora, pa samim tim i znatno manjeg odziva dobrovoljnih davalaca krvi“, saopšteno je iz Zavoda.

Potrebe za određenom krvnom grupom se mijenjaju iz sata u sat, te je prema navodima Zavoda, nekada najveća potrošnja najčešćih krvnih grupa, poput A+ i O+, dok je nekada to slučaj sa grupama koje su manje zastupljene.

Bonus video: