Polovne knjige neće se prodavati u Delti?

Prodaja udžbenika, koja je do sada organizovana u tržnom centru Delta City, trebala je biti premještena na drugu lokaciju, ali Savović navodi da ovo još uvijek nije dogovoreno
108 pregleda 0 komentar(a)
prodaja knjiga, Delta, Foto: Savo Prelević
prodaja knjiga, Delta, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 05.08.2016. 18:31h

Oko 100 prosvjetnih radnika sa teritorije Podgorice će od septembra primati punu platu, saopštio je predsjednik Opštinskog odbora Sindikata prosvjete Slobodan Savović.

Savović je istakao da je tokom prošlog mjeseca za oko 100 prosvjetnih radnika sa teritorije Podgorice postignut dogovor sa Ministarstvom prosvjete o dopuni norme.

„Na osnovu Granskog kolektivnog ugovora, postigli smo dogovor sa Ministarstvom da kolege koje su stalno zaposlene dobiju puno normu“, kazao je Savović, dodajući da će ovi prosvjetni radnici od septembra primati punu platu.

Naveo je da je problem neispunjavanja norme jedan od većih. Međutim, za sada su zadovoljni postignutim u Podgorici.

„Nadamo se da će sljedeće godine biti više kolega koji će imati punu normu“, kazao je Savović, podsjećajući da je ovo druga godina kako je Sindikat prosvjete uz pregovare sa resornim Ministarstvom o dopuni časova za prosvetare koji nemaju punu radnu normu postigao rezultate.

Postoji mogućnost da broj zaposlenih u prosvjeti sa punom normom bude veći od do sada ispregovaranog broja, jer prema riječima Savovića, u avgustu slijede završni pregovori sa direktorima obrazovnih institucija.

Jedna od sada redovnih aktivnosti Opštinskog odbora Sindikata prosvjete je organizovanje akcije prodaje korišćenih udžbenika pod sloganom “Pokloni, prodaj, kupi korišćeni udžbenik”.

Savović je naveo da su pripremne aktivnosti u toku, a očekuje da će, kao i prošlih godina, akcija biti održana posljednje sedmice ovog mjeseca.

Iako je prošle godine Savović istakao da očekuje da akcija naredne godine bude organizovana „na mnogo većem nivou“ i dalje nije poznato da li će to biti i ostvareno.

Prodaja udžbenika, koja je do sada organizovana u tržnom centru Delta City, trebala je biti premještena na drugu lokaciju, ali Savović navodi da ovo još uvijek nije dogovoreno.

„U toku su razgovori sa gradskim vlastima“, kazao je Savović, dodajući da ne zna da li će im izaći u susret, ali smatra da gradska administracija ima senzibilitet za ova pitanja.

Planirano je da se i ove godine pokrene inicijativa ka Zavodu za udžbenike za besplatne udžbenike za djecu prosvjetnih radnika. Proteklih nekoliko godina, na ovaj način je oko 600 đaka dobilo komplete udžbenika.

Udžbenici u knjižarama u drugoj polovini avgusta

U knjižarama Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva kompleti udžbenika za učenike svih razreda osnovnih i srednjih škola biće dostupni od druge polovine avgusta. Kompleti za pojedine razrede biće isti kao i prošle godine, dok će kod nekih biti izmjena. Zvanične cijene kompleta još uvijek nisu poznate.

Osim u državnim, građani će udžbenike moći da kupe i u privatnim knjižarama, a sada ih već mogu rezervisati.

Bonus video: