Nacionalne parkove za sedam mjeseci posjetilo više od 130 hiljada ljudi

Na Sjednici je razmatran i usvojen Izvještaj o implementaciji mjera i preporuka Državne revizorske institucije na dan 31. jul, koji, između ostalog, daje pregled i status njihove implementacije
1 komentar(a)
Durmitor, Foto: Damira Kalač
Durmitor, Foto: Damira Kalač
Ažurirano: 05.08.2016. 17:59h

Nacionalne parkove (NP) Crne Gore je od početka godine do 25. jula posjetilo više od 130 hiljada posjetilaca, a najveće interesovanje pokazali su za UNESCO-vo zaštićeno prirodno područje NP Durmitor, koje je posjetilo gotovo 50 hiljada ljudi.

Upravni odbor Javnog preduzeća za nacionalne parkove Crne Gore (JPNPCG) razmatrao je danas više od 20 tačaka dnevnog reda.

Kako je saopšteno nakon sjednice, u vezi sa turističkom sezonom iskazano je zadovoljstvo posjetom u NPCG ostvarivanjem prihoda po osnovu ulaznica, s obzirom na to da je ostvaren porast na svim nivoima.

„Na ukupnom nivou, NPCG je od početka godine do 25. jula posjetilo 130.154 posjetilaca. Najveći broj posjetilaca bilježi UNESKO-vo zaštićeno prirodno područje NP Durmitor sa 49.766 posjetilaca, slijedi NP Lovćen sa 36.694 posjetilaca, a zatim NP Skadarsko jezero sa 30.795 posjetilaca“, kaže se u saopštenju.

U vezi sa realizacijom godišnjih Programa upravljanja u prvih šest mjeseci, istaknuto je da su sve aktivnosti koje su planirane tokom prvih šest mjeseci u najvećoj mjeri realizovane, kao i da je implementiran niz vanprogramskih aktivnosti u cilju unaprjeđenja zaštite, očuvanja i promocije najznačajnijih prirodnih vrijednosti.

Kada je u pitanju ulcinjska Solana, saopšteno je da su od početka godine realizovane brojne programske aktivnosti u vezi sa zaštitom biodiverziteta tog budućeg zaštićenog prostora.

„Održane su tri sjednice Savjetodavnog tijela, organizovan okrugli sto posvećen upoznavanju sa iskustvima upravljanja i promocije slovenačke solane Krajinski park 'Sečoveljske solane' u cilju razmatranja mogućnosti implementacije dobrih praksi na prostoru Ulcinjske solane, kao i prezentacija PPPN za obalno područje i Ulcinj za članove Savjetodavnog tijela“, navodi se u saopštenju.

Na Sjednici je razmatran i usvojen Izvještaj o implementaciji mjera i preporuka Državne revizorske institucije na dan 31. jul, koji, između ostalog, daje pregled i status njihove implementacije.

„Izvještaj je dostavljen DRI u predviđenom roku. Na ovoj Sjednici su usvojena još dva pravilnika čime se povećava broj implementacije preporuka na 42 od ukupno 53 preporuka, odnosno procenat realizacije mjera i preporuka DRI iznosi 79,25 odsto“, kaže se u saopštenju.

Članovi Upravnog odbora su upoznati i sa Informacijom o realizaciji projekata kapitalnog budžeta, i s tim u vezi informisani da se, u najvećoj mjeri, definisane aktivnosti realizuju planiranom dinamikom, kao i da postoje izvjesna ograničenja kada je u pitanju realizacija istih.

„UO je upoznat i sa Informacijom o novim zapošljavanjima u JP u 2016. godini i iskazao spremnost da se obezbijede svi neophodni uslovi u cilju unaprjeđenja i jačanja kadrovskih kapaciteta kako kroz izmjene postojeće sistematizacije, tako i kroz obezbjeđivanje dodatnih finansijskih sredstava“, saopšteno je nakon sjednice.

Dodaje se da je na Sjednici usvojeno više akata, kao što je Pravilnik o zaduženju i vođenju finansijskih tokova hartija od vrijednosti, Odluka o davanju ovlašćenja za odobravanje plaćanja ribolovnih dozvola za privredni ribolov na dvije rate, kao i Odluka o izmjenama i dopunama Plana integriteta JPNPCG.

Bonus video: