Herceg Novi: Položen vijenac na spomen ploču Momčilu Tapavici

Podsjećamo da je u sprtskoj ekipi koja će braniti boje Crne Gore na olimpijadi u Rio de Janeiru i 21 Novljanin
246 pregleda 3 komentar(a)
Momčilo Tapavica, Foto: Slavica Kosić
Momčilo Tapavica, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 05.08.2016. 13:41h

U znak sjećanja na Momčila Tapavicu prvog učesnika sa ex YU prostora prvih modernih olimpijskih i osvajača medalje, danas su predsjednica Opštine Nataša Aćimović, potpredsjednik Dragan Janković i naš proslavljeni plivački trener profesor Ivica Zuber položili vijenac na spomen ploču u Njegoševoj ulici u Herceg Novom.

Momčilo Tapavica (1872– 1949) rođen je u Novom Sadu, a dio života proveo je u Herceg Novom u Crnoj Gori. Bio je arhitekta, svestrani sportista, jedini Južni Sloven koji je učestvovao na Prvim modernim Olimpijskim igrama 1896. u Atini i osvojio treće mjesto u tenisu.

Kao arhitekta je radio u Budimpešti, Novom Sadu, a potom došao u Crnu Goru na poziv kralja Nikole I.

Tapavica je u našoj zemlji projektovao i gradio više zgrada - Njemačku ambasadu i Državnu banku Crne Gore na Cetinju, a u Herceg Novom hotel „Boka“, kao i porodičnu kuću u Bijeloj, sada hotel “Jadranska straža” koji pripada Dječijem domu “Mladost”.

Iako je Tapavica bronzu u tenisu osvojio za reprezentaciju Mađarske, kako vodi Međunarodni olimpijski komitet, Međunarodna teniska federacija ga vodi kao jugoslovenskog tenisera osvajača bronzane olimpijske medalje.

Članovi porodice Momčila Tapavice ostavili su trag u sportu Herceg Novog. Sin Mirko je bio golman vaterpolo kluba „Jadran“, a kćerka Jasna jedna od prvih teniserki u našem gradu.

Podsjećamo da je u sprtskoj ekipi koja će braniti boje Crne Gore na olimpijadi u Rio de Janeiru i 21 Novljanin.

Bonus video: