Urbanistički plan: Koliko su “skresali” objekata u Budvi?

Ministarstvo nije dalo saglasnost na prvobitne izmjene DUP-a, nakon čega su u Budvi korigovali urbanistički plan
250 pregleda 2 komentar(a)
Košljun, Foto: Vuk Lajović
Košljun, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 04.08.2016. 19:42h

Opština Budva staviće na javnu raspravu izmjene i dopune Detaljnog urbanističkog plana Podkošljun, planskog dokumenta kojim se urbanizuje najveća građevinska oblast u gradu.

Predstavnici Ministarstva održivog razvoja i turizma prije pola godine odbili su da daju saglasnost na izmjene tog dokumenta, jer je Opština u tom dijelu ucrtala 330.000 kvadrata stambeno-poslovnog prostora više nego što je to planom višeg reda predviđeno.

“Problemi ovog prostora koji se odnose na preizgrađenost, nedostatka zelenih i slobodnih površina, kao i površina za parkiranje su dodatno produbljeni izmjenama i dopunama DUP-a Podkopljun, o čemu svjedoči i dodatno planiranih 327.936 kvadrata bruto građevinske površine”, pojašnjeno je tada iz resora Branimira Gvozdenovića.

Tim planskim dokumentom urbanizovan je i plac od 20.000 kvadrata, vlasništvo firme Global Montenegro premijera Mila Đukanovića i njegovog prijateljaVuka Rajkovića, kojim je predviđena gradnja rezidencijalnog kompleksa od 40-ak vila.

Za razliku od ostalih, premijer nije tražio da mu se na placu ucrta više nego što je prvobitnim planskim dokumentom predviđeno.

Nakon što su dobili sugestije, Opština je korigovala plan, a sjutra će biti jasnije gdje je izvršena “sječa”...

Ministarstvo održivog razvoja i turizma odbilo je za proteklih pola godina da izda saglasnosti na šest planskih dokumenata koje im je dostavila Opština Budva. Saglanost je jedino data na DUP Buljarica I. Gvozdenovićev resor je odbio da da zeleno za donošenje planskog dokumenta Lokalne studije lokacije Podkošljun, detaljne urbanističke planove Sveti Stefan, Rozino I, Rozino II, kao i Urbanistički projekat Turističko naselje Smokvica.

Bonus video: