Novac imate a grit još u Bijeloj

Ja želim da pričam o „efikasnosti“ i „ekspeditivnosti“ koji EPA ima na ovom projektu
119 pregleda 1 komentar(a)
Bijela, Foto: Bokanews.me
Bijela, Foto: Bokanews.me
Ažurirano: 04.08.2016. 19:38h

Tvrdnje projektne menadžerke u EPA za projekat „Upravljanje industrijskim otpadom i čišćenje (IWMCP) Almine Bučan da sam u mom tekstu iznio „dezinformacije“, tačne su taman koliko i to da su EPA i Ministarstvo održivog razvoja i turizma već do zadnje mrve, uklonili planinu od 65 hiljada tona upotrijebljenog grita u Bijeloj.

Kao što znamo, ta gomila i danas se nalazi u Bijeloj a njen dio je i u moru. Bijela je jedino mjesto na Crnogorskom primorju koje se može „podičiti“ da ima i čitavu jednu plažu koja izgleda kao da je od vulkanskog pijeska sa nekog od dalekih pacifičkih ostrva, jer upravo tako - crno i tamno - izgleda obala prekrivena gritom u blizini „zaraznog“, kako mještani i radnici brodogradilišta zovu dio te firme gdje je uskladišten upotrijebljeni grit.

Sve to dešava se uprkos tome što je Svjetska banka kroz projekat koji realizuju EPA i Bučan, još oktobra 2014. pristala da finansira prijekat sanacije pet crnih tačaka sa industrijskim otpadom u Crnoj Gori, među kojima je i Bijela i njena planina od preko 40 hiljada kubika grita.

Pare u iznosu od 50 miliona eura, postale su operativne 17. novembra 2014, a EPA ni do dana današnjeg nije došla ni u situaciju da raspiše tender za izbor izvođača koji će ukloniti grit. Sad su naravno, krivi novinari koji o tome pišu, pa Bučan priča o „dezinformacijama“ i „neozbiljnom licitiranju oko analiza i načina sanacije“.

Ja želim da pričam o „efikasnosti“, „ekspeditivnosti“ i „konačnom rezultatu“ koji EPA ima ili nema na ovom projektu. Planina grita koju i dalje vidim u Bijeloj, skoro dvije godine od momenta kada je SB dala pare, navodi me na zaključak da svega toga o čemu ja, a vjerujem i građani, želimo da pričamo, nema, već da EPA i Bučan koja je posebno plaćena da obavlja posao menadžera ovog projekta, rade loše, sporo i neefikasno, „vadeći“ se na komplikovanu proceduru.

Interesantno, to čine iako je jedan od aspekata platforme Vlade CG za ugovor sa SB o kreditu za IWMCP glasio: „Kreditni aranžman sa SB ne podrazumijeva apsolutnu i jedinu primjenu predloženih modela sanacije crnih tačaka, već Vladi omogućava da traži najpovoljnija i najefikasnija tehnološka rješenja koja će brže, jeftinije i efikasnije dovesti do zadovoljavajućeg rješenja postojećih problema”.

Neka od riješenja koja su nesumnjivo brža, a moguće jeftinija i efikasnija od postupka na kome insistira EPA za grit u Bijeloj, nude neke strane firme. One ne mogu dobiti ni odgovor nadležnih u MORT-u na traženje da im prezentiraju ta svoja rješenja, koja bi do sada vjerovatno, planinu grita učinile dijelom prošlosti. Bučan nekim od tih firmi istovremeno u tri navrata odgovara da će ih “staviti na mailing listu i da prate informacije koje se objavljuju na IWMCP sajtu”, koji ni do danas nije izrađen).

Apropo “dezinformacija” za koje Bučan optužuje mene, prvo bi morala o tome da razgovara sa ministrom Branimirom Gvozdenovićem koji je, odgovarajući na poslaničko pitanje u Skupštini prošle godine, kazao: “Grit može biti izvezen i potom podvrgnut različitim načinima prerade u inostranstvu. Konsultanti predlažu da se Crna Gora ne fokusira samo na izvoz grita, već na mogućnost njegovog recikliranja na lokaciji i upotrebe na drugom mjestu u Crnoj Gori. Ovo se prvenstveno odnosi na upotrebu prerađenog grita u svrhu izgradnje autoputa, za što postoje brojni primjeru u Evropi. (upravo ono što MORT-u i EPA predlažu brojne strane firme kojima ovi ništa ne odgovaraju, držeći se priče o “komplikovanoj proceduri” IWMCP projekta - prim. S.L.). Detaljan plan biće završen početkom juna 2015. kada se očekuje donošenje odluke o načinu remedijacije, kao i raspisivanje tendera za izbor izvođača radova. U vezi sa navedenim, a u skladu sa usvojenim aktivnostima, lokacija će biti sanirana u narednih nekoliko mjeseci”, kazao je 24. marta 2015. Gvozdenović. Sada samo treba utvrditi da li je lagao ministar tada, ili to čini sada gđica Bučan koja, pozivajući se na procedure SB, ni do danas nije raspisala ni tender za izbor izvođača radova na remedijaciji Bijele.

Bonus video: