Zečević: Niko mi nije ponudio niti jednog centa za moju očevinu

“Kome da se žalim, kada su mi zemlju već preorali. Na mom posjedu već je postavljeno postolje za jednu od vjetrenjača. Iskopan je i kanal oko vikendice. Jedini moj zahtjev je bio da mi neko od državnih organa napiše da ne pristajem na dobrovoljnu predaju zemlje i da mi imovinu oduzimaju trajno bez centa nadoknade, a ja ću pokušati da svoja prava ostvarim sudskim putem”
219 pregleda 9 komentar(a)
Vjetropark Krnovo, Foto: Svetlana Mandić
Vjetropark Krnovo, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 04.08.2016. 14:53h

Nikšićanin Ratko Zečević tvrdi da mu je u rejonu Ćeranića gore, na Krnovu, gdje se gradi vjetropark, oduzeta zemlja bez njegovog odobrenja, kao i da mu za preko 12,3 hiljade kvadrata zemlje i objekta površine blizu 26 metara kvadratih nije isplaćen ni cent. Zbog toga je, u znak revolta, pokušao da ospori investitora da nastavi sa radovima.

„U pitanju je otimačina. Niko mi nije ponudio niti jednog centa za moju očevinu, čiji smo naslednici brat i ja. Još 2013. godine kada je počela priča oko izgradnje vjetroelektrana, ponudio sam Upravi za nekretnine da mi izvrše nadoknadu tako što će mi obezbijediti istu kvadraturu zemlje na području Župe nikšićke. Niko nije odgovorio na moju ponudu, niti su mi predložili bilo kakakv kompromis, osim što su mi striktno naložili da moram predati svoju zemlju”, tvrdi Zečević.

Pravni zastupnik firme “Krnovo green energy” Luka Popović ponudio je Zečeviću da potpiše dokument da na dobrovoljnoj osnovi pristaje da preda posjed. Zečević je tek nakon dopisane rečenice da ne pristaje da na dobrovoljnoj osnovi preda zemlju potpisao ponuđeni dokument, nakon čega su, na kratko prekinuti radovi, nastavljeni.

“Ne znam da li je u ovoj zemlji dozvoljeno reći da Ministarstvo ekonomije otima zemlju, ali dobio sam rješenje da sam dužan državi Crnoj Gori predati moju zemlju. To neću dozvoliti. Pitam predsjednika države Filipa Vujavića i ministra ekonomije Vladimira Kavarića da li bi oni svoju zemlju dali državi bez centa nadoknade. Vjerovatno bi to učinili iz rodoljublja prema zemlji. I ja sam rodoljub, ali meni je ta zemlja životna egzistencija”, kazao je Zečević.

Prema njegovim riječima u dostavljenom rješenju stoji da će investitor ući u posjed, a da on ima pravo žalbe u narednih osam dana.

“Kome da se žalim, kada su mi zemlju već preorali. Na mom posjedu već je postavljeno postolje za jednu od vjetrenjača. Iskopan je i kanal oko vikendice. Jedini moj zahtjev je bio da mi neko od državnih organa napiše da ne pristajem na dobrovoljnu predaju zemlje i da mi imovinu oduzimaju trajno bez centa nadoknade, a ja ću pokušati da svoja prava ostvarim sudskim putem”, kazao je Zečević.

Prema riječima Popovića izvršenje je sprovedeno i imanje Zečevića je predato korisniku eksporoprijacije, Ministarstvu ekonomije.

“Bivši vlasnik svoja prva može ostvariti sudskim putem. Po mojim saznanjima Zečeviću je poslata ponuda sa cijenom za nadoknadu zemlje”, kazao je Popović.

Investitori energetskog projekta na Krnovu, vrijednog 120 miliona eura, su austrijski Ivicom Consulting i francuska kompanija Akuo energy, dok građevinske radove izvodi austrijska firma PORR. Za elektroradove zadužen je Simens, mašine i opremu isporučuje General electric iz Njemačke, a u projekat su uključene i firme iz Hrvatske i Crne Gore. Do kraja septembra trebalo bi da bude postavljeno svih 26 vjetroelektrana.

Bonus video: