Jasavić: Raditi na podizanju usluga u porodilištima

“Najnoviji izvještaj pokazuje da su se stvari su se popravile, ali mogu biti bolje”, ocijenila je Jasavić u izjavi za javnost
6 komentar(a)
Azra Jasavić, Foto: Boris Pejović
Azra Jasavić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 04.08.2016. 12:38h

Stanje u crnogorskim porodilištima bolje je nego ranije, ali je potrebno i dalje, kroz poštovanje procedura, raditi na podizanju nivoa usluga u tim odjeljenjima, smatra potpredsjednica Vlade, Azra Jasavić.

Ona je, nakon sastanka sa rukovodiocima ginekološko-akušerskih odeljenja svih zdravstvenih centara u Crnoj Gori, ukazala da je UNICEF-ov izvještaj iz 2011. godine pokazao da je stanje u crnogorskim porodilištima nezavidno. “Najnoviji izvještaj pokazuje da su se stvari su se popravile, ali mogu biti bolje”, ocijenila je Jasavić u izjavi za javnost. Kako je kazala, potrebno je da svi zajedno podignu kvalitet usluga u porodilištima, kroz poštovanje protokola, procedura i standarda. Jasavić je najavila organizovanje donatorske večeri sredinom septembra, na koju će biti pozvani diplomatsko-konzularna predstavništva, ugledne kompanije i privrednici, kako bi oni pomogli u poboljšanju kvaliteta usluga u javnim zdravstvenim ustanovama gdje se vrše porođaji. “Uslovi u zdravstvu su teški, moraju biti bolji. A da bi oni bili bolji, moramo imati mnogo razvijeniju privredu i ekonomiju”, navela je Jasavić Ona je saopštila da je slučaj u Bijelom Polju poslao alarm Vladi da se pozabavi stanjem u porodilištima podrobnije. “Protokol i procedure u zdravstvu se moraju poštovati”, poručila je Jasavić. Ministar zdravlja, Budimir Šegrt, zahvalio je Jasavić na aktivnostima kojima mu pomaže u ovoj oblasti. “To je za mene dodatni vjetar u jedra u okviru Vlade, što ne znači da i do sad nije bilo podrške, ali svakako ne smeta interesovanje više članova Vlade”, kazao je Šegrt. Na pitanje kako je donešena odluka da se bolnica u Meljinama u javni zdravstveni sistem Crne Gore i kako je to pravno moguće bez prethodnog raskida ugovora sa Atlas grupom, Šegrt je ukazao da je Vlada polovinom februara donijela odluku o raskidu ugovora sa tom grupom, navodeći da je pravno ekonomska procedura je u toku. Prema njegovim riječima, radnici u toj zdravstvenoj ustanovi tri mjeseca nijesu primili platu i nemaju materijalnih sredstava da obezbijede adekvatna medicinska sredstva za pružanje medicinskih usluga. “Ne smijemo stanovnike Herceg Novog ostaviti bez zdravstvene zaštite, posebno kada su hitni slučajevi u pitanju”, saopštio je Šegrt.

Bonus video: