Raste broj goveda oboljelih od kvrgavosti kože

U Mojkovcu će morati da uspavaju 31, a Kolašinu 13 oboljelih grla od kvrgavosti kože
84 pregleda 3 komentar(a)
goveda, stoka, Foto: Privatna arhiva
goveda, stoka, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 04.08.2016. 09:13h

Broj goveda oboljelih od kvrgavosti kože na području Mojkovca i Kolašina svakog dana se povećava. Kako je kazao veterinar Saša Drljević, na području Kolašina, zaključno sa jučerašnjim danom, bolest je potvrđena kod 13 grla.

"Radimo sve što možemo na terenu i naša veterinarska ustanova ima ogromnu podršku od kolašinske lokalne uprave. Vakcinacija se odvija po planu. Od 13 grla kod kojih je potvrđena bolest, četvoro je već uspavano, a preostala će biti sjutra", rekao je Drljević.

Na području mojkovačke opštine od bolesti kvrgave kože krava, oboljelo je 31 grlo. To su saopštili iz tamošnje lokalne uprave i tvrde da su još od 27. jula "odmah uključili svoje kapacitete u preduzimanju neophodnih mjera iz svoje nadležnosti".

"Iako je iz Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove poručeno da nema mjesta panici, da se bolest ne prenosi na ljude ni druge životinje, te da bezbjednost hrane nije ugrožena, Opština Mojkovac je formirala tim u koji je uključena poljoprivredna služba. Tim je zadužen da prati situaciju na terenu kako bi se izvršio popis goveda na zaraženom gazdinstvu, informiše i savjetuje domaćinstva. Oboljele životinje se neškodljivo uklanjaju za šta je Opština Mojkovac obezbijedila mehanizaciju za zakopavanje na određenoj lokaciji", navodi se u saopštenju iz Opštine.

Opština Mojkovac apeluje na građane „da u skladu sa Programom vakcinacije Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, obave obavezu obaveznu vakcinaciju svih prijemčivih životinja. Vakcinaciju će sprovoditi, podsjećaju iz lokalne uprave, veterinarske ambulante upisane u registar veterinarskih organizacija prema područjima koje odredi Uprava uz angažovanje svih veterinara i tehničara zaposlenih u tim ambulantama.

Bonus video: