Lista čekanja u zdravstvenim ustanovama prepolovljena

z Kliničkog centra (KC) je saopšteno da su na prvi pregled i operaciju u toj zdravstvenoj ustanovi 28. jula čekala 752 pacijenta, što je najbolji rezultat od dolaska novog menadžmenta u aprilu prošle godine
2 komentar(a)
Lista čekanja KC, Foto: Boris Pejović
Lista čekanja KC, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 03.08.2016. 18:29h

Smanjenje lista čekanja u zdravstvenim ustanovama sa 12,5 hiljada na 1,19 hiljada pacijenata potvrdila je da ne postoji izvor korupcije u zdravstvu.

To je agenciji MINA kazala sekretarka Ministarstva zdravlja Nina Milović, dodavši da je taj resor, od ukupno 42 mjere predviđene akcionim planom za borbu protiv korupcije u oblasti zdravstva za 2014. godinu u okviru devet opštih ciljeva, realizovalo 38.

Milovićeva je naglasila da je mjera ograničenog rada zdravstvenih radnika istovremeno u javnom i u privatnom sektoru realizovana u potpunosti.

Iz Kliničkog centra (KC) je saopšteno da su na prvi pregled i operaciju u toj zdravstvenoj ustanovi 28. jula čekala 752 pacijenta, što je najbolji rezultat od dolaska novog menadžmenta u aprilu prošle godine.

Dodatnih 2.888 pacijenata čekalo je prošle sedmice na dijagnostiku, a 90 na zračenje.

Lista čekanja je prepolovljena u odnosu na kraj juna, kada je ukupno na prvi pregled, operaciju i dijagnostiku čekalo 6.396 pacijenata.

Tog mjeseca na prvi pregled i operaciju čekalo je 1.194 građana, a na dijagnostiku dodatnih 3.205.

Milovićeva je rekla da liste čekanja ne postoje u drugim zdravstvenim ustanovama, kao i da su u KC transparentne.

Ona je kazala i da je Vlada na posljednjoj sjednici, na predlog Ministarstva, usvojila Uredbu o kriterijumima za stavljanje, odnosno skidanja ljekova sa liste, čime će se, tvrdi, trajno obezbijediti dostupnost potrebnih ljekova.

“Time će se trajno obezbijediti dostupnost neophodnih ljekova za stanovništvo Crne Gore, a kriterijumi su objektivni i transparentni”, istakla je.

Prema uredbi, cijena prvog generičkog lijeka, koji je istog ili srodnog farmaceutskog oblika i iste jačina kao originalni lijek, može da iznosi najviše do 70 odsto originalnog.

Bonus video: