Gdje iz kafane na brdu Gorica idu otpadne vode?

Iz Sekretarijata potvrđeno da elaborat još nijesu dobili, a da avanturistički park bez njihove saglasnosti neće biti otvoren
224 pregleda 3 komentar(a)
kafana brdo Gorica, Foto: Boris Pejović
kafana brdo Gorica, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 03.08.2016. 18:24h

Preduzeće "Explorer" iz Kolašina, Luke Bulatovića, koje gradi avanturistički park na Gorici, moraće da uradi elaborat, kojim će biti definisano kako će između ostalog biti riješen odvod otpadnih voda iz restorana.

Sekretarijat za planiranje i uređenje prostora i zaštitu životne sredine Glavnog grada odlučio je da je za avanturistički park na brdu Gorica potrebna procjena uticaja na životnu sredinu.

To znači da "Explorer" treba da angažuje stručnjake, preduzeće koje će da uradi elaborat, kojim će biti definisano i odlaganje otpada, kao i hoće li avanturistički park sa sadržajima uticati na životnu sredinu.

Kada elaborat bude dostavljen, slijedi javna rasprava od 15 dana, a nakon toga nezavisna komisija stručnjaka treba da iznese svoje mišljenje o dokumentu, pa nadležni iz Sekretarijata da daju konačni sud.

Iz Sekretarijata je "Vijestima" juče potvrđeno da elaborat još nijesu dobili, a da avanturistički park bez njihove saglasnosti ne bi mogao da bude otvoren.

Izgradnja parka počela je u maju, a Bulatović je ranije najavio da će u projekat uložiti preko 240.000 eura iz kredita.

Napomenuo je da je jedino njegova firma dostavila kompletnu dokumentaciju i odgovorila na visoko postavljene standarde.

Gradnjom tog parka, tvrdi on, bila bi znatno unaprijeđena turistička ponuda glavnog grada.

Bulatović je član Opštinskog odbora kolašinskog DPS-a, što je navedeno na sajtu DPS-a.

"Explorer" je ponudio cijenu od 16.529, 98 eura za zakup zemljišta na Gorici. Javni poziv za davanje u zakup zemljišta na brdu Gorica objavila je Direkcija za imovinu Glavnog grada. Oglasom je obuhvaćena površina koje se nalazi u dijelu između Spomenika partizanu borcu, mostića i mjesta gdje se razdvajaju putevi prema Zagoriču i vrhu brda.

Javnim pozivom je predviđeno da zakupac mora da izgradi najmanje pet staza sa preprekama, ukupne dužine minimum 800 metara, privremeni objekat za opremu, kafe bar sa terasom oko 100 metara kvadratnih, igraonicu za djecu i teretanu na otvorenom, poligon za penjanje - vještačka stijena i parking za bicikle, uz postojeću biciklističku stazu.

Tvrde da će očuvati prirodu

Iz Udruženja ljubitelja Gorice ranije su saopštili da im je prezentovano idejno rješenje avanturističkog parka na Gorici firme "Explorer".

"Investitor se obavezao na maksimalno očuvanje prirodne sredine i adaptacije prema morfološkom izgledu i ambijentu, na poštovanje biljnih i životinjskih vrsta i mišljenja smo da predviđeni sadržaj neće ugroziti osnovne prirodne i ambijentalne karakteristike, već će djelovati afirmativno na razvoj rekreativnih potencijala brda Gorica...", saopšteno je iz Udruženja.

Bonus video: