Alarmantna situacija: Kvrgava koža kosi stočni fond sjevera

Vakcinama pokušavaju spriječiti alarmantnu situaciju u Beranama, Mojkovcu i Kolašinu
58 pregleda 3 komentar(a)
goveda, stoka, Foto: Privatna arhiva
goveda, stoka, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 03.08.2016. 13:35h

Vakcinacija goveda protiv bolesti kvrgave kože na području sjevernih opština opštine počelo je u ponedjeljak ujutro. Na taj način veterinari pokušavaju da spriječe već alarmantnu situaciju na području Berana, Mojkovca i Kolašina gdje je konstatovana zaraza kod 45 grla, koja su već ili će biti odmah uspavana. To je, saglasni su i veterinari i stočari, ogromna šteta i udar na ionako izuzetno loš standard poljoprivrednika u osiromašnim stočarskim područjima.

U Beranama prvi slučajevi te bolesti zabilježeni su na katunima na Bjelasici. U međuvremenu simptomi bolesti pojavili su se i u drugim djelovima opštine. Kako kažu tamošnji veterinari, do sada je bolest potvrđena kod 17 grla.

Beranska lokalna vlast formirala je krizni štab, koji se svakodnevno sastaje i pruža podršku veterinarima na terenu. Zabrana prometa na stočnoj pijaci, koja je počela prošle sedmice, još traje.

Kako je rekla veterinarka Tanja Simić iz VU „Vaso Đurović“, u Mojkovcu je do sada obavljeno uspavljivaje 21 grla, kod kojih je potvrđena zaraza neizlečivom bolešću. Vakcinacija je počela od zaraženih područja - Pržišta i Bjelojevići.

"Stanje je zaista užasno, naročito za opštinu u kojoj veliki broj ljudi živi od prodaje mliječnih proizvoda, odnosno tako jedva preživljavaju. Vakcinaciju na cijeloj opštini obaviće naša vetrinarska ustanova, a mi smo zaduženi i za uspavljivanje oboljelih životinja. Sve se obavlja našim sredstvima i kadrom. Do sada nijesmo imali nikavu pomoć od lokalne uprave, čak nijesu bili prisutni ni na sastanku u Beranama, povodom ovog problema", kazala je Simićeva.

Ona kaže da podrušku toj VU pruža samo služba zaštite, koja pomaže pri transportu uginulih grla.

Bolest je potvrđene i kod šest grla na području kolašinske opštine. Međutim, kako pretpostavlja veterinar Saša Draljević taj broj bi mogao biti znatno veći jer su uzorci za još četvoro goveda poslati na analizu. Zaražena područja u toj opštini su selo Trebaljevo i Ljevišta, kao i katun Goleš na Bjelasici.

"Počeli smo vakcinaciju od Trebaljeva, a zatim ćemo u narednih 10 dana nastaviti na cijelom području Kolašina. Ukupno će biti vakcinisano 2.000 grla. Vakcine su stigle, obezbijeđene su donacijom Evropske unije. Prva isporuka je 25.000 komada za sjever Crne Gore, a zatim se očekuje još 70.000 za ostatak Crne Gore”, kazao je Drljević.

On dodaje da pretpostavlja da se bolest u Kolašinu pojavila prije mjesec i po, ali da je prvi slučaj oboljele životinje prijavljen 26. jula.

Prvi slučaj kvrgave bolesti kože goveda u Crnoj gori zabilježen je prije 15 dana u Gusinju, odakle se munjevito proširio na ostatak sjevera.

Bolest je, kako se pretpostavlja, s vrelim talasom stigla iz Afrike. Simptomi su, kažu veterinari, bolest mršavljenja grla, povišena temperature, smanjenje količine mlijeka, curenje iz nosa, a prije svega, pojava kvrga (čvorova) na koži i vimenu. Bolest prenose komarci, štalske muve i krpelji. Ne prenosi se na ljude, ni na druge životinje. Rijetko se prenosi direktnim kontaktom među životinjama, ali, ipak, tvrde veterinari, životinja za koju se sumnja da je oboljela dok se ne potvrdi, obavezno treba izolovati.

U sedam crnogorskih opština do juče zaraženo 66 goveda

Iz Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove saopštili su da je do juče potvrđeno 66 slučajeva bolesti kvrgave kože goveda u sedam crnogorskih opština.

Najviše slučajeva zaraženih grla, 26, je na teritoriji opštine Mojkovac, 13 u Bijelom Polju, devet u Beranama, pet u Plavu, četiri u Gusinju i jedan u Rožajama. Veterinari u Kolašinu i Beranama, međutim, tvrde da je broj zaraženih u tim opštinama veći. Iz Uprave poručuju vlasnicima životinja da odmah prijave sumnju na bolest goveda.

Uginule krave doprinosile po 2.000 eura

Stočaru Veljku Bulatoviću su od bolesti kvrgave kože uginule već dvije krave, a on s pribojava da su i ostala dva grla zaražena.

Bulatović je rekao da je stanje alarmantno i da bi neko od nadležnih trebalo da odgovara zbog toga što vakcine nijesu ranije stigle:

"Ova bolest se u okruženju pojavila još u maju i trebalo je ranije reagovati. Zbog takvog propusta, neko mora da odgovara i ovo je posao za tužilaštvo. Ili je u pitanju nerad ili zla namjera. Svaka od mojih uginulih krava je donosila godišnje 2.000 eura prihoda. Da nije bilo rekacija Evropske unije, koji su ove naše opomenuli da se od bolesti uništava stočni fond na sjeveru ne bi ni sada bilo reakcije, pretpostavljam".

Bonus video: