Orlandić: Hrvatska od zločinaca pravi heroje

"Zar na tim osnovama da gradi svoje odnose, prije svega sa svojim susjedima?! Nažalost Hrvatska i nije usamljena država na ex-YU prostorima koja očigledno nije u stanju da trezveno razmišlja o posljedicama takve politike"
716 pregleda 33 komentar(a)
Marko Orlandić, Foto: Savo Prelević
Marko Orlandić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 02.08.2016. 19:26h

Predsjednik Saveza komunista Crne Gore i bivši jugoslovenski ambasador u SSSR Marko Orlandić tvrdi da će se svaki antifašista upitati kuda ide Hrvatska kada “zločince” svrstava u svoje narodne heroje.

“Moram priznati da sam sa iznenađenjem i ogorčenjem primio vijest da je u Hrvatskoj podignut spomenik Miru Barešiću, ubici jugoslovenskog ambasadora u Švedskoj, Crnogorca Vladimira Rolovića. Vjerujem da nema toga antifašiste, ne samo u Crnoj Gori, koji se sa ogorčenjem neće zapitati kuda ide savremena Hrvatska kada zločince, ubice, teroriste poput Mira Barešića svrstava u svoje nacionalne heroje”, kazao je Orlandić “Vijestima”.

Barešić, koji je 1971. godine u Švedskoj osuđen na doživotnu robiju zbog ubistva Rolovića, dobio je spomenik u rodnom mjestu Dragama, kod Pakoštana u Hrvatskoj.

"Zar na tim osnovama da gradi svoje odnose, prije svega sa svojim susjedima?! Nažalost Hrvatska i nije usamljena država na ex-YU prostorima koja očigledno nije u stanju da trezveno razmišlja o posljedicama takve politike”, ocijenio je Orlandić.

Barešić i njegov prijatelj Anđelko Brajković 7. aprila 1971. ušli su u jugoslovensku ambasadu u Stokholmu i izvukli oružje kada su vidjeli Rolovića u blizini, nakon čega je Barešić pogodio ambasadora u lice.

Natjerali su ga da uđe u njegovu kancelariju gdje ga je Barešić pogodio i drugi put. Vezali su ga za stolicu.

Kada je Barešić vidio da je došla policija, shvatio da će izvorni plan, da se ambasador uzme za taoca, propasti. Prilikom upada policije u zgradu ambasade, Brajković je pištolj stavio u usta Roloviću i pucao.

Bonus video: