Blokiraće radilište postrojenja za otpadne vode u Pljevljima jer im se duguju tri plate

Radnik Miloje Cmiljanić je kazao da će blokada gradilišta u selu Židovići trajati sve dok se ne ispune njihovi zahtjevi, odnosno ne isplate zaostale zarade.
117 pregleda 0 komentar(a)
Pljevlja radnici postrojenje otpadne vode, Foto: Goran Malidžan
Pljevlja radnici postrojenje otpadne vode, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 02.08.2016. 18:42h

Dio radnika, koji su bili angažovani na izgradnji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Pljevljima, sjutra će blokirati radilište, jer im je poslodavac ostao dužan zaradu za maj, jun i jul.

Zaposleni, njih 24, mahom Pljevljaci, kazali su na konferenciji za novinare da su primorani na ovakav potez, nakon što su bez rezultata ostali svi njihovi pokušaji da naplate svoj mukotrpno zarađeni novac.

Radnik Miloje Cmiljanić je kazao da će blokada gradilišta u selu Židovići trajati sve dok se ne ispune njihovi zahtjevi, odnosno ne isplate zaostale zarade.

Zaim Demirović, koji je radio kao poslovođa, kaže da su na tim poslovima bili angažovani preko firme Ekspert inžinjering, koju je kao podizvođača radova angažovala firma Tehnoput iz Podgorice. Glavni izvođač radova je kompanija Aqualia Infrastructuras iz Španije za koju je Tehnoput radio.

"Zbog njihovih nekih talova oni su raskinuli ugovor i mi smo ostali bez posla. Tehnoput je u međuvremenu angažovao radnike iz Bosne, a mi smo otišli na ulicu“, rekao je Demirović.

On kaže da su svakog dana radili najteže poslove po deset sati a da im nije bila obezbijeđena ni voda za piće.

"Kome je interes da novac ide van Pljevalja i da se umjesto Pljevljaka dovedu stranci. Svi ovi ljudi hrane po dvoje ili troje djece“, rekao je Demirović.

Izgradnja postrojenja za otpadne vode u selu Židovići koštaće oko šest miliona eura, od čega su 3,5 miliona grantovi, a dva i po miliona Opština će se zadužiti kod Evropske investicione banke.

Gjorgijev prijetio tužbom

Ovlašćeni zastupanik firme Ekspert inžinjering Oliver Gjorgijev kazao je “Vijestima” da radnicima ništa ne duguje i da je prema njima izmirio sve obaveze.

“Imam potvrdu da sam im isplatio junsku zaradu, a oni mogu da pričaju šta hoće i da zovu koga god hoće da im pomogne. To su teški neradnici, koji hoće da se šetaju a da primaju novac. Nikada više za bilo koji posao neću angažovati Pljevljake“, kazao je Gjorgijev u telefonskom razgovoru novinaru “Vijesti”.

On tvrdi da radnicima ne duguje ni majsku zaradu, jer su u tom mjesecu, kako je rekao, samo dva-tri dana radili i da im je to uredno platio.

On je novinaru “Vijesti” zaprijetio da će podnijeti prijavu protiv njega ukoliko napiše da im dugujem zaradu za maj.

Rekao je da su radnici u julu sedam dana proveli u štrajku i da mu ne pada na pamet da im za taj period isplati zarade.

Bonus video: