Đurović: DPS-u i koalicionim partnerima važniji partijski od državnog interesa

"RTCG će zahvaljujući odbijanju amandmana nastaviti da posluje sa iznosom novca koji ne osigurava ispunjenje zakonom definisanih ciljeva u proizvodnji obrazovnog, naučnog, kulturnog, dječijeg programa"
1 komentar(a)
Goran Đurović, Foto: Luka Zeković
Goran Đurović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 02.08.2016. 14:29h

Odbijanje skupštinske većine da prihvati izmjene i dopune Zakona o medijima i amandmane poslanika Dritana Abazovića i Zorana Miljanića na Zakon o javnim radio-difuznim servisima i Zakon o elektronskim medjima jasan su pokazatelj da najjača politička stranka sa svojim koalicionim partnerima želi da zadrži kontrolu nad radom RTCG i privatnim medijima, ocijenio je član Savjeta RTCG Goran Đurović.

"Na ovaj način je prekršen dio sporazuma političkih subjekata o procesu vraćanja povjerenja u izborni sistem ali i ono što je mnogo značajnije, odložen je početak održivog institucionalnog oslobađanja RTCG od uticaja političkih starnaka i stvaranja jednakih uslova na tržištu elektronskih medija", smatra Đurović.

Dodaje da su DPS-u i njegovim koalicionim patnerima bili "važniji partijski od državnih interesa".

"Na djelu je pokazano da finansijska i programska nezavisnost RTCG nije interes najjače političke grupacije. Odbijanje predloga nevladinih organizacija, koje su u formi amandmana predložili poslanici opozicije, kojima se tražio veći iznos novca za finansiranje RTCG ali i veća odgovornost Savjeta i generalnog direktora za poslovanje sa finansijskim gubitkom i uz nepovjerenje gledalaca, suprotno je interesima građana ali i preporukama Evropske komisije sadržanim u prošlogodišnjem Izvještaju o Crnoj Gori. RTCG će zahvaljujući odbijanju amandmana nastaviti da posluje sa iznosom novca koji ne osigurava ispunjenje zakonom definisanih ciljeva u proizvodnji obrazovnog, naučnog, kulturnog, dječijeg programa. RTCG će nastaviti da posluje i sa Savjetom kao ključnim upravljačkim organom, koji je pod snažnim uticajem DPS-a što će rezultirati smanjenom uređivačkom nezavisnošću", saopštio je Đurović.

Navodi i da će odbijanjem usvajanja amandmana na Zakon o elektronskim medijima biti zadržano loše postojeće stanje:

"Koje dozvoljava medijima čije su centrale u Srbiji da posluju pod uslovima koji narušavaju tržišnu utakmicu u odnosu na medije utemeljene u Crnoj Gori. Vladajuća većina odlučila se za zadržavanje nelojalne konkurencija i mogućnost da mediji koji skoro da i nemaju sopstveni proizvod u Crnoj Gori i zaposlene, ostvaruju prihode od marketinga zahvaljujući sadržajima upitnog kvaliteta. Mediji čije su centrale u Srbiji će povoljnosti koje im je omogućila Agencija za elektronske medije (AEM) vraćati brutalnim napadima na predstavnike opozicionih stranaka i predstavnike nevladinih organizacija u predizbornom i postizbornom periodu. Moguće je da će nas o zbivanjima u Crnoj Gori uskoro obavještavati mediji čije su centrale u zemljama okruženja jer domaćih elektronskih medija i neće biti", kaže Đurović.

Dodao je da će AEM "nastaviti da tolerišu nepoštovanje zakona i da bez bilo kake zvanične metodologije ocjenjuje svake treće godine ispunjenost zakonskih uslova za rad elektronskih medija".

"Savjet AEM će nastaviti da bude pod uticajem DPS-a a takozvani predstavnici nevladinih oragnizacija u tom Savjetu će nastaviti da hrabro ćute o kršenjima zakona što je i očekivano jer su ih je na te pozicje upravo dovele partije uz brutalno kršenje zakona. Građani Crne Gore će zbog odbijanja amandmana na Zakon o elektronskim medijima ostati uskraćeni za sadržaje koji bi upravo morali da proizvde elektronski medji a kojima bi se ostvario javni interes", zaključio je Đurović.

Bonus video: