Iz Budve se dnevno odveze 150 tona smeća

Deponovanje tone komunalnog otpada košta 20 eura... Za to na godišnjem nivou Budva plaća do milion eura
111 pregleda 2 komentar(a)
Budva smeće, Foto: Vuk Lajović
Budva smeće, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 02.08.2016. 14:03h

Radnici budvanskog Komunalnog preduzeća iz grada dnevno odvezu 150 tona komunalnog otpada, koje 20 specijalizovanih vozila transportuje na regionalnu sanitarnu deponiju na Možuri.

Upućeni kažu da i taj podatak potvrđuje da je grad na granici infrastrukturne izdržljivosti, jer u njemu trenutno boravi oko 100.000 ljudi...

"Od juna do 5. jula odvezli smo na sanitarnu deponiju Možuri za šest odsto više komunlanog otpada nego lani. To su precizni podaci, jer se izmjeri svaki kamion koji odveze otpad na Možuri, tako da u kilogram znamo koliko smo otpada deponovali na regionalnoj deponiji. Trenutno se iz grada odvozi od 140 do 150 tona komunalnog otpada. Očekujemo da će ove godine ukupno na sanitarnoj deponiji biti deponovano oko 23.000 tona otpada sa područja budvanske opštine", kazao je šef lokalnog Komunalnog preduzeća Đorđe Medin.

Objasnio je da njihovi zaposleni rade danonoćno, kako bi grad održali čistim.

Rekao je da nije zadovoljan činjenicom da je odbijen njihov predlog da se smanji cijena deponovanja otpada na Možuri.

"I dalje je cijena za deponovanje jedne tone komunalnog otpada 20 eura, plus PDV od sedam odsto, što na godišnjem novou naše preduzeće košta od 450.000 do pola miliona eura. To je zaista velika suma", konstatovao je Medin.

Kazao je da se osim tih poslova, svakodnevno odvozi i mulj sa postrojenja za tretman otpadnih voda u bečićkom naselju Vještica.

Problem je kulminirao prošle godine, kada su se brojni mještani žalili, jer je mulj deponovan u okviru postrojenja.

"Odvoz mulja sa postojenja na Vještici realizuje se u skladu sa ugovorom koji imamo sa podgoričkim preduzećem. U predsezonskom periodu smo uspjeli da uklonimo mulj koji je bio u ranijem periodu nagomilan. Sada praktično dnevno odvozimo jedan šleper mulja, nekih 20 do 25 tona. Mulj se odvozi za Albaniju", kazao je Medin.

Komunalno preduzeće gazduje sa 40 specijalizovanih vozila, od kojih je polovina namijenjena za održavanje čistoće i odvoz komunalnog otpada.

Bonus video: