Tradicionalno druženje Durmitoraca u zavičaju

Predsjednik Udruženja Sava Obradović izrazio je zadovoljstvo boravkom i realizacijom programa u najmanjoj od tri, njima matične, durmitorske opštine
2 komentar(a)
Durmitoraca, Foto: Obrad Pješivac
Durmitoraca, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 02.08.2016. 11:22h

Članovi Udurženja Durmitoraca iz Beograda, tokom vikenda, učestvovali su u tradicionalnom druženju u zavičaju. Ovog puta u Šavniku gdje im je domaćin bio predsjednik Opštine Mijomir Vujačić sa saradnicima.

Uz njega, ljude durmitorskih korijena, dočekao je gradonačelnik Nikšića Veselin Grbović, umjetnici, pjesnici, univerzitetski profesori I ovdašnji biznismeni.

Nakon susreta u renoviranom hotelu koji je nekada nosio ime ovog grada a sada hotel “Đoković”, beogradski durmitorci su sa domaćinima obišli visoravan Krnovo gdje su mogli vidjeti gradnju vjetrenjača. Posjetili su jedinstveni vodopad Crnjak na rijeci Bijela a nakon toga i manastir u Bijeloj gdje ih je sveštenstvo upoznalo sa istorijatom tog manastira. Tom prilikom Udruženje im je uručilo novčanu donaciju za kupovinu košnica za pčele.

Posjeta je završena u Petnjici gdje je u spomen kompleksu “Vukovi korijeni” organizovano poetsko veče.

Predsjednik Udruženja Sava Obradović izrazio je zadovoljstvo boravkom i realizacijom programa u najmanjoj od tri, njima matične, durmitorske opštine i nastavak tradicionalnog okupljanja najavio narednog ljeta na Žabljaku.

Udruženje u Udruženju Durmitorac iz Beograda postoji već gotovo dvadeset godina, okuplja građane Beograda porijeklom iz Žabljaka, Šavnika i Plužina radi druženja, uzajamne pomoći i čuvanje uspomena na istoriju i tradiciju Durmitora. Svakog novembra u Beogradu organizuju “Dane Durmitora” i svake godine nagrađuju najbolje đake u durmitorskim školama.

Bonus video: