SUBNOR i URA osudili podizanje spomenika Barešiću

Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gore uputilo je juče protestnu notu ambasadi Hrvatske u Podgorici povodom podizanja spomenika Miru Barešiću u Dragama u Opštini Pakoštane
58 pregleda 0 komentar(a)
Miro Barešić, Foto: Screenshot (YouTube)
Miro Barešić, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 02.08.2016. 11:09h

Podizanje spomenika Miru Barešiću najdrskiji je i najočitiji primjer da je fašizam poražen, ali ne i pobijeđen, poručeno je iz Saveza udruženja boraca Narodooslobodilačkog rata (SUBNOR) i antifašista Crne Gore.

Građanski pokret URA takođe najoštrije osuđuje neprimjereni i anticivilizacijski čin veličanja zločinaca i zločinačkih pokreta u vidu podizanja spomenika Miru Barešiću u Hrvatskoj.

"Takve aktivnosti ne služe dobrosusjedskim odnosima za koje smo vrlo zainteresovani već su u službi srozavanja tekovina antifašitičke borbe, kao svjetle strane naše slavne istorije. Vjerujemo da će ovakvi postupci naići na osudu i zvaničnika u Republici Hrvatskoj i da će se i na taj način napraviti otklon od narastajuće desnice, čiji je region Balkana već dugo taoc i žrtva", navodi se u saopštenju Žarka Rakčevića, predsjednika Građanskog pokreta URA.

Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gore uputilo je juče protestnu notu ambasadi Hrvatske u Podgorici povodom podizanja spomenika Miru Barešiću u Dragama u Opštini Pakoštane.

Hrvatski ministar kulture Zlatko Hasanbegović rekao je nakon podizanja spomenika Miru Barešiću, atentatora na ambasadora SFRJ Vladimira Rolovića, da je on hrvatski vitez i da je zaslužio da mu se oda počast.

Kako se navodi u reagovanju SUBNOR-a, podizanje spomenika ubici narodnog heroja, jugoslovenskog ambasadora, istaknutog revolucionara i antifašiste, Vladimira Rolovića anticivilizacijski je čin koji duboko vrijeđa članove SUBNOR-a i antifašista Crne Gore.

„Uvjereni smo da SUBNOR i antifašisti Hrvatske imaju snage da se suprotstave povampirenom ustaštvu i da zajedno sa naprednim snagama spriječe da hrvatsko društvo izgubi sadašnjost i budućnost. U tome imaju našu podršku“, dodaje se u reagovanju.

Bonus video: