Podgoričani protiv zgrada i solitera

Grupa građana uputila apel vlastima da ne dozvole da se na početku Bloka pet izgradi soliter i dvije stambene zgrade
184 pregleda 6 komentar(a)
Blok 5, Foto: Arhiva "Vijesti"
Blok 5, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 02.08.2016. 06:29h

Grupa građana uputila je javni apel gradskim vlastima, nadležnim institucijama da ne dozvole da se na uglu Bulevara Mihaila Lalića i Džordža Vašingtona u Bloku pet izgradi soliter i dvije zgrade.

“Svjesni smo da Detaljni urbanistički plan 'Blok V - dio' iz 2012. godine predviđa izgradnju solitera od 22 sprata na samom uglu te lokacije, ali se isto tako nadamo da će neko uvidjeti da će gradnja na toj zelenoj površini uticati loše na kvalitet života građana, a vjerujemo narušiti i izgled tog dijela grada”, navodi grupa građana.

Istakli su da je drveće i zelenilo neophodno kako bi se nekako ublažile posljedice “enormno toplih ljeta u gradu i evidentan nedostatak vazduha u tom periodu”.

“Prilog našoj tvrdnji je i nedavna izjava hidrogeologa Mihaila Burića, koji je savjetovao gradsku vlast da u Podgorici posadi drveće gdje god ima slobodnog mjesta, jer će to pozitivno uticati da glavni grad da promijeni mikroklimu, amortizuje klimatske promjene i da se poboljša kvalitet vazduha 'koji nije na zavidnom nivou'. Samo što mi smatramo da je Burić trebalo da osudi i najavu gradnje na ovoj zelenoj površini, kao i izgradnju brojnih zgrada na drugim lokacijama u gradu”, kazao je Ilija Vukčević.

Na pomenutoj lokaciji treba da se gradi soliter od 22 sprata i još dvije stambene zgrade

On je istakao da su kao građani htjeli da ukažu na, kako smatraju, pogrešan način razvoja grada.

“Među nama ima građana iz raznih djelova grada, ovo nema veze sa politikom, smatramo da nadležni treba da više povedu računa šta se ostavlja budućim generacijama”, istakao je Vukčević.

Član grupe KANA/ko ako ne arhitekt? dr Milica Vujošević kazala je ranije da DUP „Blok V - dio" iz 2012. godine, predviđa izgradnju u kompletnom zelenom pojasu uz Bulevar Mihaila Lalića i Džordža Vašingtona.

“Predviđena su dva objekta za stanovanje od sedam spratova, sa objektom centralnih djelatnosti od 22 sprata na samom uglu. Cio potez predviđen je za razradu urbanističko-arhitektonskim konkursom, što po važećem zakonu znači da može i ne mora biti konkursa. To znači da se rješenje može donijeti ustaljenim načinima, odnosno onako kako investitor bude smatrao za najbolje prema njegovim ličnim preferencijama”, istakla je Vujoševićeva.

Burić je nedavno ocijenio da je klima u Podgorici, u ljetnjem periodu, veoma bliska klimi Sahare, te da su za glavni grad karakteristična dva osnovna ekstrema - suše i poplave.

“Ako hoćete nešto da uradite predlažem vam najjednostavniju i brzu metodu - zasadite drveće. Zasadite svuda gdje nije poljoprivredno zemljište, u urbanim područjima koja nijesu pokrivena infrastrukturnim ili stambenim objektima...”, kazao je Burić na okruglom stolu, na kome je prezentovan dokument Glavnog grada „Strategija adaptacije na klimatske promjene”.

Bojović: Opkoljavanje Bloka 5 - nove zgrade umjesto zelenila

Arhitekta Mileta Bojović, autor arhitektonskog rješenja za Blok pet, kazao je „Vijestima” ranije da smatra da izgradnja na zelenoj površini na pomenutoj lokaciji je samo početak „opkoljavanja Bloka pet na rubnim djelovima sa novim zgradama”.

“Izgradnjom solitera i bočnih zgrada 'radikalno bi se napala struktura Bloka pet i urušio kvalitet života građana tog dijela grada'. Ako se to izgradi, mnogo veći problem će biti to što je sa strane napravljeno. Kako će biti riješen parking i drugi infrastrukturni problemi”, kazao je Bojović.

Arhitekta Bojović istakao je da je sadašnje zelenilo u gradu bilo predviđeno za manji broj stanovnika.

“To je bilo zelenilo za grad sa manjim brojem stanovnika, a svi znamo koliko se Podgorica razvila posljednjih godina, na uštrb zelenih površina. Nekad je javni interes bio preči, a sada se sve radi zarad privatnog kapitala”, kazao je Bojović.

Bonus video: