CDRP: Organizovano predavanje o problemu pušenja kod djece i omladine

"Istovremeno je djeci naglašeno da za mladi organizam pušenje predstavlja opasnost od mnogih bolesti, kako bolesti zavisnosti, tako kasnije tokom života i kancera i bolesti srca i krvnih sudova"
0 komentar(a)
CDRP predavanje, Foto: CDRP
CDRP predavanje, Foto: CDRP
Ažurirano: 31.07.2016. 09:21h

Crnogorsko društvo za borbu protiv raka (CDPR) organizovalo je još jedno u nizu edukativnih predavanja o problemu pušenja kod djece i omladine. Ovoga puta predavanje je održano za djecu iz naše dijaspore, kojih je bilo pedesetšestoro i koja tradicionalno borave u okviru jubilarne, desete škole za djecu crnogorskih iseljenika u JU „Lovćen - Bečići” Odmaralište na Ivanovim Koritima na Lovćenu.

Ljetnu školu pod nazivom „Crna Gora moja postojbina” organizovali su Uprava za dijasporu i Zavod za školstvo Crne Gore, uz podršku Ministarstva kulture.

"Tako su polaznici škole koji borave na Ivanovim koritima djeca iz brojnih zemalja svijeta gdje žive crnogorski iseljenici - Velika Britanija, Turska, Italija, Albanija, Srbija, BiH, Hrvatska, Makedonija, Francuska, pa čak i Urugvaj i Argentina. U okviru škole odvijao se niz edukativnih programa, gdje su se djeca iseljenika upoznala sa crnogorskim jezikom i književnošću, istorijom, geografijom, kulturnom baštinom, muzičkom i likovnom umjetnošću, a tu je pored raznih propratnih aktivnosti, bio i korisni razgovor o štetnosti pušenja po njihovo zdravlje" saopšteno je iz ove organizacije.

Na temu štetnosti pušenja, a koristima od zdravog načina života, kroz druženje sa djecom u Sali Odmarališta predavanje je održala dr Angela Ćorić.

"Djeci i omladini koji se tu odmaraju prije predavanja je podijeljen edukativni materijal - brošure CDPR-a: „Život bez dima”, „Sedam je koraka do zdravlja” i „Pravo na zdravo”, kao i naljepnice „Zabranjena prodaja cigareta licima mlađim od 18 godina” i „Zabranjeno pušenje”. Nakon predavanja o štetnosti upotrebe duvanskih proizvoda, prisutni su kroz razgovor postavljali pitanja oko problema zavisnosti u njihovom uzrastu,ali i sami davali mišljenja i prijedloge kako ostaviti konzumiranje duvanskih proizvoda ili kako još bolje ne započeti sa njim, na čemu mi insistiramo, ne samo na ovom predavanju, nego svih ovih godina. Stoga je poruka sa predavanja, koju svih ovih godina uvijek naglašavamo, kako odraslim tako i djeci i mladim sljedeća: Bolje je i lakše nikad ne početi sa pušenjem, nego pušenje pokušavati ostavljati, jer je to mnogo teži način" kazali su iz ove organizacije.

Oni su dodali da je istovremeno djeci naglašeno da za mladi organizam pušenje predstavlja opasnost od mnogih bolesti, kako bolesti zavisnosti, tako kasnije tokom života i kancera i bolesti srca i krvnih sudova.

Bonus video: