Šegrt kupovao odijela, namirnice i parfeme o trošku bolnice Meljine

Šegrt je odgovorio da je karticu koristio shodno potpisanom ugovoru o menadžmentu i dogovoru sa poslodavcem
131 pregleda 66 komentar(a)
Ažurirano: 31.07.2016. 06:43h

Ministar zdravlja Budimir Šegrt godinama je, kao direktor Opšte bolnice Meljine, trošio novac sa račune te zdravstvene ustanove u privatne svrhe.

Platnom karticom Atlasmont banke Šegrt je od jula 2010. do marta 2015. godine plaćao kafanske cehove, hranu, garderobu, parfeme, gorivo i hotelski smještaj u Crnoj Gori i inostranstvu.

Prema ustaljenoj praksi, izdaci za restoranske usluge, na koje je Šegrt tokom mandata dao više od 13.000 eura, gorivo i hotelski smještaj, spadaju u troškove reprezentacije.

Međutim, samo na proizvode marke “Hugo Boss” aktuelni ministar je, o trošku bolnice, dao oko 1.000 eura, dok je u parfimerijama “Bar code” potrošio oko 455.

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN-CG) imao je uvid u platnu karticu, koja pokazuje da je tadašnji direktor imao kreditni limit i do 7.000 eura mjesečno, kao i da je mjesecima bio u minusu. Iz Atlas grupe, koja je vlasnik “Meljina”, odgovorili su da komisija provjerava da li je bilo zloupotreba.

“Kartica je bila namijenjena isključivo za službene svrhe. Komisija ispituje da li je bilo zloupotreba i potom će, shodno nalazu, biti preduzeti adekvatni koraci”, saopšteno je.

S druge strane, Šegrt je odgovorio da je karticu koristio shodno potpisanom ugovoru o menadžmentu i dogovoru sa poslodavcem.

“Finansijski promet na kartici je bio dio redovnih finansijskih izvještaja (mjesečnih, kvartalnih i godišnjih). Da je bilo kršenja pomenutih pravila, poslodavac je, najvjerovatnije, za pet godina, bio u prilici da uskrati pravo na korišćenje kartice ili da raskine ugovor, što nije učinio”, istakao je.

Platna kartica Šegrtu je uručena 1. jula 2010. godine i on je tog mjeseca potrošio više od 1.500 eura. Boravio u Podgorici, Kotoru, Trebinju, Skoplju, a posljednjih dana i Londonu, gdje je u butiku “Savoy Taylors Guild” za dan potrošio 324 eura.

Prvih dana avgusta 2010, Šegrt je u butiku “Pal Zileri” pazario za oko 74 eura, dok je u prodavnici ekskluzivne muške garderobe “Ermenegildo Zegna” potrošio 263.45 eura sa računa bolnice.

Bivši direktor “Meljina” je u septembru 2010. na platnoj kartici imao minus od oko 2.200 eura. Tog mjeseca on je u “Bar kodu” u Podgorici potrošio oko 60 eura, butiku “Benetton” u Zagrebu dodatnih 85, a u restoranu “Žabar” u Zemunu, gdje je, sudeći po platnoj kartici, bio čest gost, dodatnih 108 eura . U istom restoranu Šegrt je narednog mjeseca potrošio za dan 339.42 eura. On je u septembru karticom platio garderobu vrijednosti od oko 850 eura u butiku “Paul and Shark” u Beogradu. Na garderobu iste marke u butiku u Skoplju, 12. januara 2014. godine ostavio je 501 euro.

Šegrt je nerijetko sa platne kartice podizao i gotovinu. On je 24. aprila prošle godine četiri puta sa bankomata podigao novac ukupne vrijednosti 1.850 eura. Međutim, nije poznato da li je taj novac iskorišten u službene svrhe.

Nekadašnja vojna bolnica “Meljine” od privatizacije 2008. godine posluje kao dio Atlas grupe, a zbog ogromnih finansijskih dugova zaposleni nijesu primili posljednje tri mjesečne zarade, zbog čega su nedavno organizovali štrajk upozorenja.

Opština Herceg Novi početkom jula blokirala je račun “Meljina” zbog naplate poreza na nepokretnosti u iznosu od 143.071 euro, plus dospjele kamate, zbog čega su zaposleni ostali bez jedne od tri plate koliko im se duguje. Račun je potom odblokiran, jer su odbornici SO Herceg Novi dali saglasnost na ugovor o reprogramu duga bolnice.

SO je u aprilu zatražila raskid ugovora ocjenjujući da je vlasnik Atlas grupe umjesto ugovorom predviđenih 119 miliona, investirao tri, kao i da je nivo kvaliteta zdravstvenih usluga i uslova u bolnici nezadovoljavajući i na znatno nižem nivou nego prije privatizacije.

Vlada je ranije donijela odluku o raskidu ugovora sa Atlas grupom, čiji je vlasnik Duško Knežević, jer investitor nije ispunio ugovorene obaveze. Za proceduru raskida ugovora, ali i njegovu kontrolu, Vlada je obavezala upravo Šegrtov resor, iako je bio direktor te bolnice, i Ministarstvo finansija, na čijem je čelu Radoje Žugić.

Prodao automobil za 20.000, pa ga otkupio za 6.000 eura

Šegrt je tri mjeseca nakon imenovanja za direktora “Meljina” , u junu 2010. godine, prodao bolnici automobil za 20.000 eura. Isti automobil Šegrt je otkupio od “Meljina” za 6.000 eura 27. marta prošle godine, petnaestak dana nakon što je imenovan za ministra zdravlja.

To pokazuju dokumenti u koje je CIN-CG imao uvid. O prodaji službenog automobila 2010. godine bio je upoznat i Odbor direktora “Meljina”. Ugovor o kupoprodaji motornog vozila za 6.000 eura u ime bolnice je prošle godine potpisao zamjenik izvršnog direktora Radivoje Božović. Upravo njega je, u martu ove godine, Šegrt imenovao za direktora Doma zdravlja Herceg Novi.

Da je riječ o istom automobilu potvrđuju registarske oznake automobila (HN A4 140), koje su navedene u dokumentima. Piše da je automobil marke “audi A6-3.0 TDI kvatro”, tamno-plavi metalik, proizveden 2008. godine.

Šegrt nije odgovorio kako komentariše to što je 2010. godine bolnici “Meljine” prodao automobil za 20.000, a potom ga otkupio za 6.000 eura.

U “Voliju” trošio stotine eura

Šegrt je službenom karticom plaćao u više navrata i račune u supermarketima u Podgorici. Tako je u “Voliju” tokom mandata o trošku bolnice plaćao račune u vrijednosti od nekoliko stotina eura. Dana 5. aprila 2014. godine platio je karticom u “Voliju” 91,43 eura, a 29. jula iste godine 40. U novembru 2011. godine Šegrt je u “Voliju” potrošio 164 eura sa računa bolnice, dok je u supermarketu “Maksi” u februaru iste godine potrošio 203 eura. U prodavnici “Tehnomax” u Podgorici, on je u februaru 2012. godine pazario za 67,50 eura.

Aktuelni ministar je službenom karticom u više navrata trgovao u fri- šopovima u Dubrovniku, Beogradu, Londonu...

Galerija

Bonus video: