Nadležni traže više zelenila i manje vila

Najveći gubitnici su ruski biznismeni, koji su zemlju platili 25 miliona eura prije 10 godina, a još ne mogu da grade
89 pregleda 3 komentar(a)
Smokvica, Foto: Vuk Lajović
Smokvica, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 30.07.2016. 19:20h

Ministarstvo održivog razvoja i drugi put za proteklih pola godine nije dalo saglasnost na izmjene i dopune Urbanističkog projekta “Turističko naselje Smokvica”, nadomak Reževića, na kojem je Opština Budva predvidjela izgradnju praktično novog grada.

Ni korigovana verzija planskog dokumenta nije dobila zeleno svjetlo, jer kako su kazali u resoru Ministarstva održivog razvoja i turizma, nijesu ispoštovane primjedbe koje su iz resora Branimira Gvozdenovića dali još krajem marta.

Tada je prvi put odbijen dokument kojim je predviđena izgradnja hotelskog rizorta sa stotinak objekata, od kojih čak 12 solitera.

Iako je korigovanom verzijom smanjena izgrađenost na atrktivnom lokalitetu, jer je prvobitno planiran grad četiri puta veće kvadrature od kompleksa na Zavali ili budvanskog Staroga grada, ni nova verzija nije prošla.

“U dostavljenim odgovorima obrađivača i u tekstualnom dijelu navedeno je da je planskim dokumentom predviđeno 84,6 kvadrata zelenila po korisniku. Provjerom je utvrđeno da je taj podatak netačan i da iznosi 42,3 kvadrata... Stoga je neophodno u planskom dokumentu obezbijediti ispunjenost normative što se tiče zelenih i slobodnih površina za svaku urbanističku parcelu”, poručili su iz Direktorata za planiranje prostora Ministarstva.

Navode da nijesu ispoštovane ni smjernice propisane pravilnikom o bližem sadržaju i formi planskog dokumenta, po kome je, kako navode u Ministarstvu, predviđeno da u turističkim naseljima udio smještajnih kapaciteta mora biti najmanje 30 odsto u osnovnom objektu, odnosno hotelu, a najviše 70 procenata u vilama i depadansima.

“Planskim dokumentom planirano je 300 ležajeva u hotelu i 1.291 u vilama i depadansima, što predstavlja 18,86 odsto ležajeva u osnovnom objektu, naspram 81,14 odsto u vilama i depadansima.

Istima pravilnikom je propisano da ukupna površina prostora planirana za osnovne objekte hotela mora biti najmanje 50 odsto, a za vile i depadanse najviše 50 odsto. Ponuđenim rješenjem planirana je bruto građevinska površina hotela od 30.100 kvadrata, a za vile i depadanse 117.217 kvadrata, što čini 20,73 odsto površine naspram 79,57 odsto plnirane za depadanse i vile”.

Predloženo je da se planski dokument dopuni detaljnom razradom “rješavanja problema potencijalno nestabilne padine u uslovima vrlo visokog nivoa seizmičkog hazarda”.

Najveći gubitnici u cijeloj priči su ruski biznismeni, koji su prije deceniju kupili od Opštine i mještana 13 hektara zemlje, za koju su platili nevjerovatnih 25 miliona eura.

Opština je od toga posla inkasirala gotovo 13 miliona eura, što je bila najveća finansijska injekcija za kasu ikada ostvarena.

Rusi su za proteklu deceniju na ime poreza na nepokretnost, iako nijesu gradili, platili gotovo tri million eura.

Opština je još 2009. usvojila Urbanistički projekat, ali je planski dokument važio pet godina, zbog čega se pristupilo izmjenama i dopunama.

Investitori su prvobitno na Smokvici namjeravali da grade luksuzni hotel, kojim je trebalo da upravlja svjetski hotelski operator “Kempinski”.

Čak je bila potpisana i franšiza, ali do gradnje za proteklih deset godina nije došlo.

Đukanovićev Zavod za urbanizam bi da trećina Smokvice bude zelena

Da Smokvicu ne vide kao građevinsku oblast, posebno ne za stanove za tržište, jasno su se izjasnili i obrađivači nacrta Prostornog plana posebne namjene za obalno područje.

Planski dokument koji je radio Zavod za urbanizm i projektovanje, u većinskom vlasništvu premijerovog brata Aca Đukanovića, izbrisao je mnoga građevinska područja na samoj obali mora od Budve do Petrovca, a na udaru se našla i Smokvica.

Smokvicu planeri RZUP-a isključivo vide za turizam, pa je gotovo trećina područja predviđena za zelenu površinu.

Bonus video: