Bečanović: Nećemo povući Rječnik crnogorskog jezika

„Savjet za izradu Rječnika nije u obavezi da poštuje tu odluku. Nevjerovatno je da neko očekuje da se autorski tim nekome izvinjava za svoj rad...“, kazala je Bečanović
153 pregleda 81 komentar(a)
Tatjana Bečanović, Foto: Svetlana Mandić
Tatjana Bečanović, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 30.07.2016. 14:09h

Savjet za izradu Rječnika crnogorskog narodnog i književnog jezika neće povući to izdanje, niti će se nekome izvinjavati, poručila je predsjednica Savjeta Tatjana Bečanović.

Ona je kazala Radiju Crne Gore da se sada vladajuća partija može pohvaliti da nije ostala nijedna djelatnost niti institucija koju nije stavila pod kontrolu.

Poslanici crnogorskog parlamenta usvojili su kasno sinoć Rezoluciju kojom se traži da Crnogorska akademija nauka i umjetnosti (CANU) povuče Rječnik crnogorskog narodnog i književnog jezika.

Predlog Rezolucije podnijeli su poslanici Nik Đeljošaj i Genci Nimanbegu. U njoj se navodi da predstavnici građana i naroda u Skupštini ocjenjuju neprimjerenim djelove Rječnika koji se tiču uvrijedljivih kvalifikacija za Albance,

Bošnjake i pripadnike islamske vjeroispovjesti i da se traži da se CANU zbog toga izvini. Dio poslanika Demokratske partije socijalista amandmanom je tražio odbacivanje dijela rezolucije o suspendovanju finansiranja CANU-a do povlačenja Rječnika. Amandman je usvojen glasovima 42 poslanika.

„Savjet za izradu Rječnika nije u obavezi da poštuje tu odluku. Nevjerovatno je da neko očekuje da se autorski tim nekome izvinjava za svoj rad. Definitivno će Rezolucija ostati zapamćena kao nevjerovatna odluka i inkvizitorski akt“, kazala je Bečanović.

Ona je rekla da da u ime Savjeta neće predložiti povlačenje Rječnika niti će se izvinjavati, navodeći da o daljim koracima CANU-a treba pitati predsjednika te ustanove.

„Ovo je neobična situacija jer parlament politički želi da natjera nauka da se prilagođava ciljevima Demokratske partije socijalista“, ocijenila je Bečanović.

Bonus video: