Kolašin: Učenici upoznati sa opasnostima rukovanja pirotehničkim sredstvima

“Koliko je preventcija važna pokazali smo primjerom od prošle godine, kada nije bilo povrijeđenih pirotehničkim sredstvima u Kolašinu, a značajno je smanjena zloupotreba"
514 pregleda 1 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Dragana Šćepanović
Sa sastanka, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 17.12.2018. 14:03h

U Kolašinu nema radnji u kojima je dozvoljena legana prodaja pirotehničkih sredstava.

U sprječavanju neleglalne prodaje pirotehnike u narednom periodu kolašinskoj policiji trebalo bi da pomogne tržišna inspekcija i druge opštinske službe.

To je rečeno na sastanku koju se predstavnici Odjeljenja bazbjednosti (OB) imali sa predstavnicima Opštine, NVO, škola, savjeta roditelja, učenika…

Sastanak je jedna od aktivnosti, koja se sprovodi u okviru akcije “Petarda”, koja je prošle godine, ocijenio je komandir OB Danko Gogić, imala odlične rezultate.

“Koliko je preventcija važna pokazali smo primjerom od prošle godine, kada nije bilo povrijeđenih pirotehničkim sredstvima u Kolašinu, a značajno je smanjena zloupotreba. Pojačana je kontrola prodajnih mjesta, gdje bi, eventualno, mogla takva sredstva da se nađu u prodaji. I ove godine očekujemo da ćemo sveobuhvatnom sardnjom sa više subjekata lokalne zajednice ponovite te rezultate", kazao je on.

Gogić je učenicima osnovne i srednje škole pojasnio koliko je opasno rukovanje pirotehnikom. Gogić je podsjetio i na odredbe Krivičnog zakonika Crne Gore, koje se odnose na nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih sredstva, kao i Zakona o javnom redu i miru.

"Važno je da u ovoj akciji učestvuju svi, roditelji, škole, nadležne inspekcije i službe i policija. Tek tada se možemo nadati dobrim rezultatima i sprječavanju upotrebe pirotehničkih sredstva. Vrlo je bitno da imamo dobru saradnju sa tržišnom inspekcijom, koja ima ovlašćenja da obavi provjeru prodajnih mjesta", rekao je komandir OB.

On je apelovao na roditelje da ne kupuju pirotehnička sredstva za svoju djecu. Gogić je kazao da bi inspekcija u narednom periodu trebalo da kontroliše pet -šest prodajnih mjesta u Kolašinu.

Bonus video: