Klimenta: Ako Skupština ne usvoji izmjene i dopune Zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti izlazimo na ulicu

"NVO sa Sjevera Crne Gore, su predale prije četiri mjeseca 6.200 potpisa građana sa biračkim pravom shodno poslovniku rada Skupštine Crne Gore i već je jasno da ta inicijativa nije mnogima u Skupštini interesantna i da nikoga ne interesuju građani, a posebno djeca koja su na sjeveru Crne Gore ugrožena u svakom pogledu, a naročito u obrazovanj", kazao je Klimenta
1 komentar(a)
Sadik Klimenta, Foto: Aida Sadiković
Sadik Klimenta, Foto: Aida Sadiković
Ažurirano: 29.07.2016. 14:11h

Nevladine organizacije sa sjevera Crne Gore su spremne su da zajedno sa građanima na sjeveru organizuju građanske proteste, ako Skupština Crne Gore odmah ne usvoji, izmjene i dopune Zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti, gdje bi se kroz ovu izmjenu svoj djeci koja pohađaju osnovnu i srednju školu dodijelio dječiji dodatak, ako su im roditelji nezaposleni i nemaju nikakva socijalna i materijalna primanja, saopštio je Sadik Klimenta,predstavnik NVO sa sjevera Crne Gore.

"NVO sa Sjevera Crne Gore, su predale prije četiri mjeseca 6.200 potpisa građana sa biračkim pravom shodno poslovniku rada Skupštine Crne Gore i već je jasno da ta inicijativa nije mnogima u Skupštini interesantna i da nikoga ne interesuju građani, a posebno djeca koja su na sjeveru Crne Gore ugrožena u svakom pogledu, a naročito u obrazovanju. Zato smo odlučni da se na sjeveru kao do sada borimo za svoja prava na ulici, jer očigledno ih ne možemo ostvariti preko onih koji su izabrani ispred građana u Skupštini Crne Gore. Pošto je Rožaje grad gdje su građani najviše ugroženi i gdje se najviše krše ljudska i sva druga prava, dogovorili smo se da se protest održi u Rožajama i da se na taj protest pozovu pored roditelja, nezadovoljnih građana, obespravljenih penzionera i sve majke koje ne mogu da ostvare, svoje zakonsko pravo po osnovu naknade za majke sa troje i više djece. Više je jasno svima da se nastavljaju ugrožavati građani na sjeveru Crne Gore, da se i dalje vrši diskriminacija, da smo kao regija zapostavljena što govori i dodijela državne pomoći gdje je jedna podgorička kompanija mnogo bitnija nego čitav region i građani iz toga regiona,da nikoga ne interesuju građani na sjeveru.", istakao je Klimenta.

On je dodao da su očekivali da će kroz inicijative građana, političke partije pokazati da nije tako, da su im građani u prvom redu, jer se radi o 6.200 građana.

"Ali sve su prilike da je mnogo bitnije da se jedni sa drugima obračunavaju i da im to bude u prvom planu a građani u drugom planu. Ako se ne izglasa ova izmjena i dopuna zakona, protest bi se održao 12. avgusta do kad dajemo rok od 15 dana svim političkim partijama i njihovim poslanicima u Skupštini Crne Gore, da izglasaju ovu izmjenu i dopunu zakona, a Ministarstvu rada i socijalnog staranja da pozitivno riješi zahtjeve svim majkama na sjeveru,a koje posjeduju dokaze o ostvarivanju prava na naknadu po osnovu rođenja troje i više djece i takođe da se izvrši revizija rješenja penzionerima koji su obespravljeni. Ako se ni tada ne riješe zahtjevi građana sa sjevera, proteste bi nastavili do daljnjeg bez obzira na parlementarne izbore", zaključio je Klimenta.

Bonus video: