Herceg Novi: Počelo dvodnevno čišćenje Španjole

Tvrđava Španjola ili Gornji grad izgrađena je u 16. vijeku. Izgradili su je Španci 1539. godine, po preuzimanju vlasti od Turaka
62 pregleda 1 komentar(a)
čišćenje Španjole, Foto: Slavica Kosić
čišćenje Španjole, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 29.07.2016. 13:42h

Radnici preduzeća “Čistoća” i “Komunalno stambeno” danas su otpočeli uređenje spoljašnjosti i unutrašnjosti tvrđave Španjola.

Ukupno je angažovano 16 radnika oba privredna društva koja su košenjem zaraslih površina, odvozom zelenog otpada, čišćenjem površina od bačenog i nekontrolisanog otpada i odvozom istog, već danas doveli u znatno kvalitetnije stanje tvrđavu Španjola.

“Namjera je da se poboljša ukupan ambijent za boravak turista i naših građana i obilazak ove fortifikacije”, saopšteno je iz lokalne uprave.

Tvrđava Španjola ili Gornji grad izgrađena je u 16. vijeku. Izgradili su je Španci 1539. godine, po preuzimanju vlasti od Turaka. Sadašnji izgled Tvrđava je dobila u periodu druge vladavine Turaka (od 1548. godine). Turci su tada porušili manju tvrđavu i izgradili novu o čemu svjedoči orjentalna arhitektura i arapski natpis nad ulazom. Tvrđava se nalazi na brežuljku Bajer, na sjeverozapadnoj strani grada, na nadmorskoj visini od oko 170 m. Sa tvrđave se pruža izuzetan pogled na ulaz u Bokokotorski zaliv.

Prije dvije godine španska firma Paradores je bila zainteresovana da uradi fizibiliti studiju revitalizacije Tvrđave. To bi umnogome pomoglo da se pronađe investitor za projekat sanacije i adaptacije tvrđave .

Bonus video: