Unaprijediti informisanost građana o njihovim pravima kao pacijenata

U protekle tri godine su značajno unaprijeđeni zakonski i institucionalni okvir kada je u pitanju korupcija u zdravstu, ali i dalje ostaju izazovi
68 pregleda 0 komentar(a)
Vlado Dedović, Margaret En Ujehara, Foto: Prcentar.me
Vlado Dedović, Margaret En Ujehara, Foto: Prcentar.me
Ažurirano: 29.07.2016. 12:32h

U Crnoj Gori je, u odnosu na period prije tri godine, smanjena percepcija građana o korupciji u zdravstvu, ali i dalje postoji veliki prostor za unaprijeđenje sistema žalbi i poštovanja prava pacijenata, pokazala je Studija Centra za monitoring i istraživanje (CeMI).

Direktorica Odjeljenja za istraživanje javnih politika u CeMI-ju, Ana Selić, kazala je danas, na nacionalnoj konferenciji „Procjena rizika korupcije u zdravstvenom sistemu Crne Gore“ da su se u protekle tri godine značajno unaprijeđeni zakonski i institucionalni okvir kada je u pitanju korupcija u zdravstu, ali da i dalje ostaju izazovi.

U Studiji „Procjena rizika korupcije u zdravstvenom sistemu Crne Gore“, koju je CeMI danas predstavio, posebno se, kako je pojasnila, obraća pažnja na izazove koji su definisani 2013.godine, a koji su preostali do danas.

„Posebno kada govorimo o dopunskom zapošljavanju ljekara, čekanju na zdravstvene usluge, procesuiranju i sankcionisanju slučajeva korupcije, i sklapanju ugovora sa privatnim zdravstvenim ustanovama“, rekla je Selić u PR Centru.

Ona je kazala da je napredak, koji je postignut u unaprijeđivanju zakonskog okvira i praksi impresivan, ali da postoji i dalje ogroman prostor za unaprijeđivanje sistema žalbi i poštovanja prava pacijenata.

„Građani Crne Gore nisu dovoljno upoznati sa svojim pravima, ponekad nisu u stanju ni da prepoznaju korupciju, a podaci govore da je u protekle tri godine podnijeto 3.850 žalbi zaštitnicima prava pacijenata u 18 domova zdravlja, sedam opštih biolnica i Kliničkom centru Crne Gore“, navela je Selić.

Od ovog broja, je, kako je precizirala, pokrenuto deset disciplinskih postupaka, a ostali su riješeni usmeno i sporazumom između stranaka.

Prema riječima Selić, smanjena je percepcija građana o korupciji u zdravstvenom sistemu, a znatno manji broj građana je, kako je navela, upućen iz javnih zdravstvenih ustanova u privatne.

„U odnosu ljekar-pacijent i dalje nemamo dovoljan broj procesuiranih slučajeva neformalnih plaćanja, iako građani primjećuju da ih ima. Liste čekanja su i dalje netransparetne, a građani i dalje čekaju za pojedine specijalističke preglede preko tri, četiri mjeseca“, kazala je ona.

Direktor Pravnog odjeljenja u CeMI-ju, Vlado Dedović, kazao je da je Studija urađena u okviru projekta „Liječenje zdravstvenog sistema Crne Gore“, koji je podržan kroz program „Criminal justice civil society program (CJCSP)“, a finansira ga ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Podgorici.

„Ovim projektom CeMI želi da doprinese smanjenju korupcije u zdravstvenom sistemu Crne Gore,kroz jačanje svijesti građana o njihovim pravima u zdravstvenom sistemu i uticaja na unaprijeđenje zakonskog i strteškog ovkvira za borbu protiv korupcije u zdravtsvenom sistemu Crne Gore“, naveo je Dedović.

Tokom ove godine, kako je istakao, CeMI je kroz istraživanje javnog mnjenja došao do podataka koji pokazuju da 42,3 odsto građana Crne Gore iskazuje stav da korupcija prisutna ili je u velikoj mjeri prisutna u zdravstvenom sistemu Crne Gore.

Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Podgorici, Margaret Ann Uyehara, poručila je da Crna Gora ne smije dozvoliti da korupcija utiče na mogućnost građana da prime adekvatnu i sigurnu zdravstvenu zaštitu.

„Prepoznavanje potreba da se efektivno borimo protiv korupcije je zajednička vrijednost svih članica NATO i Evropske unije. Borba protiv korupcije u svim sektorima društva, uključujući zdravstvenu zaštitu, je krucijalan dio evroatlantskog integracionog procesa“, rekla je Uyehara.

Ona je kazala da Vlada SAD-a snažno podržava borbu protiv korupcije i pozvala je crnogorske institucije da rade zajedno kako bi se efektivno i efikasno suočile sa tim problemom.

Sekretarka Ministarstva zdravlja, Nina Milović, kazala je da je postignut veliki u prethodnom periodu u smanjenjenju lista čekanja sa 12,5 hiljada na 1.190.

„Liste čekanja postoje samo u Kliničkom centru Crne Gore i javno se objavljuju, što znači da su transparetne i ne postoji u tom domenu izvor korupcije. Umrežavanje privatne zdravstvene ustanove Codra u mrežu zdarvstvenih ustanova, dodatno će doprinijeti da se smanje liste čekanja i da naši građani dođu do blagovremene, dostupne i kvalitetne zdravstvene zaštite“, istakla je Milović.

Govoreći o transparentnosti liste ljekova, podsjetila je da je Vlada na jučerašnjoj sjednici na predlog Ministasrtva zdravlja usvojila Uredbu o kriterujuma za skidanja lijeka na listu.

„Time će se trajno obezbijediti trajnost neophodnih ljekova za stanovništvo Crne Gore, a kriterujimi su objektivni, definisani i transparentni“, navela je Milović.

Bonus video: