Ne glasa se kad predlog DPS-a ne prođe

Nik Đeljošaj optužio DPS za opstrukciju
68 pregleda 2 komentar(a)
Rječnik, Foto: Luka Zeković
Rječnik, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 29.07.2016. 10:58h

Glasanje o Rezoluciji Skupštine o Rječniku CANU odloženo je nakon jučerašnje burne polemike, nakon što nije prošao amandman DPS-a.

Iako je podneseno ukupno 10 amandmana, nije se odmaklo dalje od glasanja o predlogu DPS-a da se iz Rezolucije izbriše odredba kojom je predviđeno da se pozove Vlada da privremeno suspenduje finansiranje CANU, ukoliko ne uvaži Rezoluciju.

Predlagač Rezolucije Nik Đeljošaj (AA) optužio je DPS da je išao na namjernu opstrukciju i da se “nije tako ponašao kada je suspendovao finansiranje kada je u CANU ugurao one koji sada brane ovakav Rječnik”.

Od prisutna 44 poslanika, za amandman DPS-a glasalo je 39, dva poslanika su bila protiv, a tri uzdržana.

Nakon toga, predsjednik Skupštine Darko Pajović je proglasio pauzu radi konsultacija, a potom se razvila rasprava tokom koje su poslanici bili podijeljni da li se predloženi amandman usvaja apsolutnom većinom od 41 poslanika, ili prostom prisutnih poslanika.

Pajović je predložio da se do početka naredne sedmice sastane Zakonodavni odbor i da preporuku kako da se riješi problem, čemu se žestoko usprotivila Draginja Vuksanović (SDP).

Ona je istakla da je Odbor već donio mišljenje i da nema potrebe da se ponovo izjašnjava.

Odbor je prije desetak dana, uz četiri glasa za i pet uzdržanih, zauzeo stav da je tekst Rezolucije nezakonit i neustavan i da, ako se o njoj bude glaslao, treba odlučivati apsolutnom većinom.

To je izazvalo novu polemiku o tome da li je i Odbor imao legitimnu većinu da donosi takav stav.

"Otvaramo pitanje većine glasanja za amandman, a nismo prethodno otvorili pitanje da li on ima potrebnu većinu sa Zakonodavnog odbora. Ako dođe do toga da ovaj amandman ne dobije potrebnu većinu, DPS će biti uzdržan prilikom glasanja o Rezoluciji", kazao je Milutin Simović (DPS).

Branka Tanasijević (DPS) ocijenila je da Rječnik sadrži ozbiljne propuste koje je neophodno ispraviti, ali da je obustava finansiranja CANU neprihvatljiva.

"Zato je neophodno zaustaviti upotrebu i distribuciju Rječnika i da se CANU izvini građanima, a posebno pripadnicima albanskog i bošnjačkog naroda i ostalim pripadnicima islamske vjeropispovijesti, zbog vrijeđanja njihovog nacionalnog i vjerskog identiteta. Treba nastaviti rad na izradi Rječnika. Ali, obustava finansiranje je neprihavtljiva, jer Skupština ne smije da bude kaznena ekspedicija", kazala je Branka Tanasijević (DPS).

Pajović je prekinuo raspravu i kazao da će se o Rezoluciji glasati naknadno.

Bonus video: