U Tivtu skoro 7.000 turista, mahom iz inostranstva

Od ukupnog broja gostiju koje je zabilježila zvanična statistika, samo 49 ih je iz Crne Gore, dok su 6.919 posjetioci iz inostranstva
0 komentar(a)
Ažurirano: 29.07.2016. 11:33h

U svim vidovima smještaja na Tivatskoj rivijeri, trenutno odmara ukupno 6.968 zvanično prijavljenih turista što je za čak 34 odsto više nego u isto vrijeme prošle godine, saopštila je Turistička organizacija Tivat.

Broj turista koji borave u najmanjoj bokeljskoj opštini mešutim, u suštini je značajno veći jer u ovaj obračun ne ulaze brojni nautički turisti i posade jahti, a takvih plovila je samo u marini Porto Montenegro, trenutno oko 400, dok brojne druge jahte besplatno danima borave na zvaničnim i nelegalnim sidrištima u Tivatskom zalivu.

Od ukupnog broja gostiju koje je zabilježila zvanična statistika, samo 49 ih je iz Crne Gore, dok su 6.919 posjetioci iz inostranstva. U tivatskim hotelima ljetuje 738 turista, izdavaoci privatnog smještaja imaju 6.030 gostiju, u odmaralištima boravi 127, a u kampovima 73 turista. Inače, veliki broj posjetilaca okupio se sinoć na tivatskoj gradskoj rivi Pine i ulicama u centru grada gdje je počeo prvi međunarodni Festival uličnih performera „Inart“ koga su priredili lokalna Turistička organizacija i kompanija „Koncept plus“ iz Podgorice.

Prve od ukupno tri festivalske večeri Tivćanima i njihovim gostima predstavili su se razni umjetnici i performeti iz Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Turske, Italije, Belgije i Indonezije. Pored uličnih zabavljača koji su svojim umijećem i duhovitošću, uz stalnu interakciju sa publikom, prosto oduševili prisutne kao što je to napravio belgijski umjetnik Barto i italijanski Otto il Bassoto, publika je mogla uživati u 3D artu, pantomimičarima, muzičarima, tradicionalnom indoženskom plesu ansambla „Bidadari“, te slikanju na vodi turskoh umjetnika Zafira Kijiđija, a sve je kompetirao nastup muzičkog sastava „Toć“ i otvaranje izlođnbi skulpura od drveta „Drvostvori“ Mladena Karišika iz Kolašina. „Inart“ festival završava se u subotu veče u Tivtu.

Galerija

Bonus video: